Life

Elon Musk wil zelf naar Mars en heeft geen behoefte om terug te keren

"Het is zoals een cruise naar Antarctica"

Elon Musk is altijd wel te vinden voor een marketingstunt. Soms is dat een bewuste keuze, soms is dat puur een slip of the tongue. Hoe dan ook, hij weet altijd de aandacht op zich te vestigen met markante acties en uitspraken. Of we de volgende uitspraak echt serieus moeten nemen, is nog maar de vraag. In een interview op HBO in verband met de ‘Axios documentaires’ zei Musk dat er een kans van circa 70 procent is dat hij degene is die naar Mars zou gaan.

Musk vertelde dat er recent een aantal doorbraken geweest zijn die dit mogelijk hebben gemaakt. En zoals hij eerder al liet doorschemeren, zou het waarschijnlijk een enkele reis naar de rode planeet zijn.

Reizen naar Mars gaat om de uitdaging

Mocht dat tripje naar Mars dus doorgaan, dan zien we Musk nooit meer terug, maar dat wil niet zeggen dat hij gaat stilzitten daar aan de andere kant van ons zonnestelsel. De Tesla-baas vergeleek het hele gebeuren met een cruise naar Antarctica, vol gevaren en uitdagingen. “Zelfs als je erin zou slagen om naar Mars te reizen, dan is dat niet het einde van de reis. Je zult tijd moeten besteden aan het bouwen van de basis en moeite doen om te overleven in moeilijke omstandigheden,” aldus Musk.

En hoewel het misschien mogelijk is om terug te keren, is dat nog lang niet gegarandeerd. Net als bij het beklimmen van de Everest gelooft Musk dat het allemaal om ‘de uitdaging’ gaat. Musk maakte in het bewuste interview overigens ook duidelijk dat de ruimte-uitstap wat hem betreft niet enkel is weggelegd voor de superrijken.

Het is slechts een kwestie van tijd

Hij kan een aantal redenen hebben om optimistisch te zijn. Veel van zijn vertrouwen draait ongetwijfeld om het Starship (BFR) en zijn eigen bredere visie op Mars, maar er is ook gewerkt aan habitats, voedsel en krachtbronnen die het haalbaar kunnen maken om langere tijd op de rode planeet te blijven. Het is dus niet de vraag of we naar Mars gaan, maar wanneer. Als het aan Elon Musk ligt is dat in ieder geval zo snel mogelijk.

30-11-2018 - Jan