Fitness en voeding

Vijf goede Europese reisbestemmingen voor lopers

Voor lopers die van reizen houden en reizigers die graag lopen

Wandelen gaat te traag, in de hop on-hop off-bus wil je niet gezien worden en als je de metro neemt zie je niets van de stad. Om deze en nog zoveel meer redenen is het leuker om een nieuwe stad al rennend te verkennen. Deze Europese reisbestemmingen voor lopers hebben goede routes, prachtige uitzichten en heel wat leuks voor wanneer je niet aan het joggen bent.

Londen, Parijs en Berlijn zijn goede steden om al lopend te verkennend, maar die heb je waarschijnlijk al gezien. Daarom selecteerden we een aantal kleinere of minder bekende steden waar het prima vertoeven en nog beter lopen is. Inspiratie vonden we op Great Runs, een website voor lopende reizigers en reizende lopers. Alle routes kun je daar in detail raadplegen.

Porto

Van heuvels tot strand, van rivier tot oceaan, Porto heeft het allemaal. Tel daar een rijke geschiedenis, mooi weer en – nu ja – porto bij en je hebt het ideale recept voor een citytrip. Voor wie liever geen drie dagen zit te vreten op reis en graag wat meer tempo maakt dan de gemiddelde kuierende toerist zijn er looproutes langs weerszijden van de Douro-rivier en in het historische centrum van Porto.

De hoofdreden om in Porto te gaan lopen is echter het pad langs de oceaan, dat begint in het kustplaatsje Vilanova de Gaia en zo’n twintig kilometer verder eindigt in het dorp Espinho. Grote delen van de route kun je op het strand lopen (maar je kunt ook op het pad blijven als je geen zin hebt in extra weerstand) en op verschillende plaatsen kun je de trein terug naar Porto nemen, om daar op een terrasje te bekomen.

Marseille

Marseille is de op een na grootste stad van Frankrijk en sowieso de meest zonnige. Je loopt er langs de zuidkust van de Middellandse Zee, door de oude havenstad en door de ruige calanques, een kustgebied vol diepe valleien met steile rotswanden en tal van inhammen.

Nood aan een uitdaging? Dan loop je toch gewoon naar het twintig kilometer oostelijker gelegen Cassis, een prachtige route door het Parc National des Calanques. De haven van Cassis is overigens ook de finishlocatie van de jaarlijkse hardloopwedstrijd Marseille-Cassis. Om terug bij je Airbnb in Marseille te geraken neem je gewoon de trein.

Vijf goede Europese reisbestemmingen voor lopers

Frankfurt

Frankfur-am-Main is een van de grootste commerciële centra van Europa en ook op cultureel vlak (lees: citytrippen, eten en drinken) is hier heel wat te beleven. Een groot deel van de stad werd beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de oude stad (Altstadt) is grotendeels herbouwd.

Vijf goede Europese reisbestemmingen voor lopers

Al lopend verken je het financiële hart van de stad en check je alvast allerlei hippe zaakjes waar je later op de dag wilt belanden. Ook langs de rivier de Main is het goed lopen, en de verschillende grote parken en tuinen zoals het Grüneburgpark en de Palmengarten zorgen ervoor dat je ook groen te zien krijgt. Langere routes vind je ten noorden van de stad, op het Duitse openbaar vervoer kun je rekenen om je snel en efficiënt terug de stad in te brengen.

Binnen de stadsmuren vind je overigens nog een toeristisch treintje dat wél de moeite waard is, want in de Ebbelwei-Express drink je cider terwijl je Frankfurt aanschouwt. Een prima alternatief voor op regenachtige dagen!

Göteborg

Deze Zweedse stad is bescheiden van formaat, maar daarom niet minder interessant voor lopers. Integendeel: Göteborg is de locatie van ‘s werelds grootste halve marathon! Door de compacte omvang liggen veel looproutes in de buurt en kun je die routes gemakkelijk combineren.

Loop door het stadscentrum om de artistiek-intellectuele sfeer op te snuiven en geniet van schilderachtige uitzichten bij de rivier de Göta älv. Doorkruis het stadspark Kungsparken en het iets verder gelegen Slottsskogen of de ruigere Änggårdsbergen. Na afloop van je training duik je uiteraard ergens de sauna in.

View this post on Instagram

#gothenburg #sweden #skyline

A post shared by Ben (@spylac) on

Luxemburg

Luxemburg-Stad is dichtbij en dat maakt het de ideale bestemming voor lopers die geen zin hebben om het vliegtuig te nemen.

Vijf goede Europese reisbestemmingen voor lopers

Als je in Luxemburg aan het rennen bent, kun je een prachtige mix van historische gebouwen, militaire monumenten en moderne gebouwen bewonderen. De overblijfselen van het legendarische fort op de rots zijn nog steeds zichtbaar vanuit de hele stad en dit staat samen met het oude centrum op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Loop je per ongeluk de toch wel kleine stad uit, dan vind je daar eindeloze bospaden om al rennend verloren te lopen.

14-11-2018 - Jutta