Sander
Sander Style 24 jun 2019

Deze fases heb jij doorlopen totdat je goed gekleed was

Tijdens het shoppen heb jij het advies van de verkoopmedewerkers helemaal niet nodig. Je weet wat jou staat, bent je bewust van je stijl en weet er de juiste kwaliteit uit te kiezen. Maar eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd zo geweest.

Als het goed is heb je in de tijd dat je al op deze wereld loopt te shinen een aantal fases doorlopen tot het moment waarop je dag na dag goed gekleed de deur uitgaat. Misschien komt een van de fases je wel heel erg bekend voor omdat je er nog midden inzit … Geen paniek in dat geval, je komt er wel.

1. Bewustwording

Hét moment waarop je verandert van een kind dat zonder morren het stapeltje kleren dat moeders ‘s ochtends voor je klaar heeft gelegd aantrekt in een wijsneusje met een eigen mening. Je voelt opeens een hardnekkige drang opborrelen om je te verzetten tegen die ribbroek die je mama heeft uitgekozen. Of je krijgt een vriendin die je voor het eerst in je leven aan het denken zet over hoe je je kleedt.

2. Weten wat je goed staat

Je kleren worden een ding. Dat jongetje uit de klas waar elk meisje het mee aan wil draagt een petje met het logo van het grootste Amerikaanse sportmerk? Let’s go mamma, ik wil er ook zo een. Je wordt bewust van de kracht van merken. Plotseling word je tijdens het omkleden met gym toch wel liever gezien in een echte Björn Borg dan in een simpele slip. Dat items op zichzelf weinig effectief zijn en alles samenhangt met je eigen presence, daar ga je, helaas voor de portemonnee, pas vele trends later achterkomen.

3. Fout op fout

Gelukkig heeft nog nooit iemand foutloos de top bereikt, maar kenmerkend voor dit stadium zijn de foto’s waarvoor je je linkse kleine teen nog zou verkopen om ze van het wereldwijde web te laten verdwijnen. Wat bezielde je de ochtend dat je dat onooglijke T-shirt met print aantrok? Die klompen van sneakers in dat gekke kleurtje? Schaamte is een natuurlijke reactie.

Als tiener ben je er nog niet helemaal achter wie je nou eigenlijk bent, laat staan dat je weet welke kleding met je persoonlijkheid matcht. En daarom trek je maar gewoon aan wat op dat moment hip is. Of wat je held uit het favoriete televisieprogramma van de klas aanheeft. Of als een echte rebel alles waarvan je moeder zegt dat je het niet mag dragen.

4. Kennis is macht

De tijd van trial en error laat je langzamerhand achter je, maar je kunt nog steeds niet zeggen dat je echt weet waar je mee bezig bent. Maar je leert bij en kijkt af bij de mannen die hun eigen stijl al wél onder de knie hebben. Harvey Specter toont je het nut van een goed pak en met een beetje geluk brengt de best geklede dude uit je vriendenkring je op de hoogte van je nieuwe favoriete merk.

5. Bingo

Vanaf nu sla je de bal nooit meer volledig mis. Af een toe glipt er nog wel een sneaker tussendoor die niet helemaal combineert met je garderobe, maar voor de rest ben je zo stabiel als maar kan.

Dat komt doordat je eigen moderegels heb opgesteld. Niet daadwerkelijk opgeschreven op een lijstje dat je aan de koelkast hangt, maar in je hoofd weet je aan welke regels jij jezelf moet houden om goed voor de dag te komen. Je hebt de formule gevonden voor jouw eigen stijl; je smaak gecombineerd met wat wel en vooral ook niét werkt voor jou. Je hebt geen kleren meer nodig voor je uitstraling; je kleding is onderdeel geworden van je uitstraling.

6. Voor de lange termijn

Je garderobe is in principe af. Klaar. Niks meer aan doen. Je zit nu in een fase waarin je je vol bezig houdt met werk en wellicht ook nageslacht. Uiteraard goed gekleed. Dit laatste heeft ook consequenties voor de financiën, kinderen kosten immers veel geld. Dat heeft ook gevolgen voor je aankopen, je moet weten dat ze werken en ze moeten kwalitatief zo goed zijn dat je er voor een langere periode mee vooruit kunt.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Deze fases heb jij doorlopen totdat je goed gekleed was
Sluiten