Kun je fit geraken met slechts een kwartiertje trainen? Dit toestel beweert van wel

Een toertje lopen kost je minstens een halfuur, voor een halfuurtje fietsen ga je de deur niet eens uit. En dan moet je nog douchen. Ofwel plan je dus meer tijd in om te sporten in je agenda (en hou je je daaraan) … ofwel zoek je naar een snellere oplossing. En die snellere oplossing is precies wat de Bowflex Max Trainer M7i belooft. Manners testte het toestel voor je uit. 

De Bowflex Max Trainer M7i is een crosstrainer uit het semi-professionele segment die inzet op intensieve intervaltraining. Met het apparaat haal je ook een speciaal trainingsprogramma in huis: in veertien minuten laat de M7i je een H.I.I.T-work-out afhandelen. Da’s stevige cardio zonder geduldig een lange loopsessie te moeten uitzweten. Bijkomend voordeel van de crosstrainer is dat je armen constant in beweging zijn, waardoor je ook je buik- en rugspieren aan het werk zet.

Overigens ben je niet beperkt tot dat ene korte programma, je kunt nog tien andere programma’s volgen of op eigen tempo je full body-work-out afwerken. De twintig weerstandsniveaus zorgen ervoor dat je telkens opnieuw de uitdaging met het apparaat kunt aangaan.

Aan de slag met de Bowflex Max Trainer M7i

Het toestel naar ons ruimte zolderkantoor dragen was al een goede warm-up. Er zitten weliswaar wieltjes onder, maar daar heb je weinig aan als je een krappe wenteltrap op moet. Met de nodige precisie tilden we de 72 kilo wegende Bowflex naar boven en konden we aan het echte werk beginnen.

We beginnen bij het begin: het display

Op het user-display stel je tot vier gebruikers in, wat handig is als je de machine wilt delen met je huisgenoten. Om je profiel te customizen kun je hier je gewicht instellen. Dat valt aan te raden, want het toestel houdt hier rekening mee bij het calorieën tellen.

Met een druk op de knop start je de training en beginnen er allerlei lampjes te branden. Die behoeven weinig uitleg, en als je die toch zou wensen staat hij tot in detail in de bijgeleverde handleiding. Omdat de Max 14 Min Interval-training een – verrassing – intervaltraining is, wordt op het display afgeteld hoeveel tijd je nog moet sprinten/bekomen tot de volgende pauze of piek.

De work-out van veertien minuten heeft een totaal van acht sprints en recovery’s. Terwijl je bezig bent is het de bedoeling dat het naaldje van de meter in de aangegeven zone blijft, om zo efficiënt mogelijk calorieën te verbranden.

Het toestel wordt geleverd met een hartslagmeter, maar die band is niet van de beste kwaliteit en wij delen ‘m liever niet met de collega’s. Wel fijn is dat er op de handgrepen ook sensoren zitten, waardoor je toch (een indicatie van) je hartslag kunt krijgen tussendoor.

De work-out van veertien minuten

Veertien minuten voor een volledige training lijkt heel weinig, en net daarom heel aanlokkelijk. Zoals gezegd is het heel eenvoudig: je drukt op start en de Bowflex regelt de rest – al moet je lichaam natuurlijk wel in actie schieten. Dat doen we, maar het is wel even zoeken naar een stabiele houding: een van de redacteurs is 1.90 meter lang en heeft het lastig een comfortabele positie te vinden voor zijn rug. De M7i draait in ieder geval soepeltjes mee: de machine werkt met luchtweerstand, waardoor de bewegingen vlotter gaan en er amper druk op de gewrichten komt. Handig als je recupereert van een blessure – of er geen wilt krijgen.

Na een lange werkdag vallen wij nogal snel terug op de loopband – als we niet buiten gaan rennen -, maar dit toestel doet duidelijk méér. Laat ons zeggen dat we onze quadriceps weer weten zitten, de dag na de eerste sessie. Bijkomend voordeel is dat je je armen ook lichtjes traint, en dat die dus niet enkel dienen om op het toestel te leunen, zoals bij de loopband wel het geval is.

Weerstand en calorieën

De Bowflex Max Trainer M7i heeft twintig weerstandsniveaus. Fijn, want niet alle redacteurs zijn even goed in vorm. De ene doorstaat de basistraining met relatief gemak, de ander komt al puffend van de machine en zweert meteen om er wat vaker op te gaan staan.

Het toffe is dan dat er vier gebruikers op hun eigen ingestelde niveau kunnen trainen. Wanneer je dat na een tijdje gewend bent kun je je targets en de weerstand van de M7i opschroeven en blijft er wat uitdaging aan. Is de weerstand op een gegeven moment iets te hoog? Dan hoef je niet meteen de weerstand te verlagen, maar kun je ook even wat meer kracht op je armen zetten, worden die ook weer wat intensiever getraind.

Calorieën tellen

De trapsnelheid (toerental) en het weerstandsniveau (1-20) bepalen samen met je gewicht je calorieverbruik. Dankzij de intensieve training verbrand je er tot veertig per minuut en het moet gezegd: het is bijzonder bevredigend hoe we na een paar minuten trappen al honderd calorieën zien wegtikken.

Van gewichtsverlies is voorlopig geen sprake, maar dat was niet ons hoofddoel. Het belangrijkste was conditie opbouwen of bestendigen, wat bij de verschillende redacteurs aardig begint te lukken dankzij de Bowflex. In de bijbehorende app kun je overigens je vorderingen bijhouden, wat fijn is, al had de functionaliteit ervan iets uitgebreider gemogen.

Conclusie

Los van de app vonden wij de M7i een fijn toestel om mee aan de slag te gaan. De veertien minuten durende work-out is intens, maar zo voorbij en met Netflix of Spotify erbij vliegt de tijd nog sneller. Handig dus, dat er ruimte voorzien is om een telefoon of tablet te plaatsen.

Om het toestel te leren kennen is het fijn om zelf wat niveaus uit te testen, maar we merken algauw dat de echte uitdaging zit in de hogere niveaus. En die worden best pittig. Dat maakt van de Bowflex Max Trainer M7i een goede vriend voor fervente sporters die hun conditie op peil willen houden en en passant nog wat kracht in de benen en core wil bijkweken. En voor iedereen die geen tijd heeft om regelmatig een toer te gaan rennen.

Dat alles heeft uiteraard wel een prijs: voor 2499 euro haal je het toestel in huis. Dat is niet goedkoop, maar mannen die eens willen proberen of de machine hen ligt, mogen ‘m vanaf nu komen testen hier op de redactie van Manners.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Kun je fit geraken met slechts een kwartiertje trainen? Dit toestel beweert van wel
Sluiten