Sander
Sander Health 4 mrt 2019

Denk jij dat je fit bent? Test het met deze 7 oefeningen

Er is geen exacte definitie van fitheid. Dit maakt het lastig om te bepalen wanneer iemand nu echt fit is. Ben je dat bijvoorbeeld als je een sixpack hebt, maar geen kilometer kan joggen? Wij vinden van niet. Iemand die écht fit is, hoort de koning van de fitness te zijn. Vind jij dat je die titel verdient? Probeer dan deze zeven oefeningen eens uit en bewijs het.

7 oefeningen

Je bent fit als je…

Tweemaal je lichaamsgewicht kan tillen tijdens het squatten

Als jij een sterke back squat kan uitvoeren, heeft je hele onderlichaam daar profijt van. Mannen met een stevige squat-capaciteit hebben meestal ook veel deadlift-potentieel. Het tegenovergestelde is dan weer niet altijd waar. De squat zet de krachtigste spieren van je lichaam aan het werk: je bilspieren, quadriceps en hamstrings. Als jij tweemaal je lichaamsgewicht kan tillen tijdens squatten, zeg dan maar zonder twijfel dat je sterk in je schoenen staat.

10 keer je lichaamsgewicht kan bankdrukken

10 bench press reps doen met je lichaamsgewicht geeft je in het echte leven meer profijt dan één gigantische lift. Dat komt omdat het meer uithoudingsvermogen vereist. Als je tien keer je lichaamsgewicht kunt wegdrukken zul je ook de meeste push-up-uitdagingen met gemak doorstaan.

15 pull-ups kan doen

Om vijftien perfecte pull-ups te doen, moet je al je spieren (onderlichaam en bovenlichaam) in een keer activeren. Vijftien keer geeft aan dat je weet hoe je je spieren synergetisch moet gebruiken, sterk bent en niet te veel overgewicht hebt.

Een get-up kan doen met de helft van je lichaamsgewicht

Van de grond komen met een gewicht dat boven het hoofd hangt is niet gemakkelijk. Maar deze oefening doet wonderen voor je core. Dit betekent dat het onevenwichtigheden corrigeert en je helpt om een heel vest van spieren rond je romp te bouwen. Plus, je krijgt een volledige controle over je lichaamsmobiliteit.

500 meter roeit in 90 seconden

De meeste sporten omvatten 20-90 seconden waanzinnig intense inspanningen gevolgd door pauzes. Bij deze test weet je dat je goede longen én de kracht hebt. Wat de sleutel is om de concurrentie te overtreffen.

2000 meter roeit in 7 minuten

Ja, je hebt een geweldig paar longen nodig om deze prestatie te halen. Zie het eerder als een test van je mentale weerbaarheid, dan van je fysieke conditie. De computer van de roeimachine is volledig objectief. Je kunt alleen maar sneller roeien. Halverwege zal je willen stoppen (als je dat niet hebt, ga je niet hard genoeg), maar uiteraard zet je door.

10 kilometer rent in 50 minuten

Hardlopen is de meest fundamentele vorm van menselijke beweging. Dus als je een goede afstand niet snel kunt afleggen, ben je niet fit. Zo simpel is het mannen.

5 push-up variaties voor een betere sportprestaties

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Denk jij dat je fit bent? Test het met deze 7 oefeningen
Sluiten