Sander
Sander Health 12 aug 2019

Waarom flexibiliteit belangrijk is en 4 eenvoudige oefeningen om er beter in te worden

Zit het met je algemene fysiek wel snor, maar kan je flexibiliteit wel een duwtje in de rug gebruiken? Hoe ouder je wordt, hoe minder groot de kans is dat je nog aan de grond kunt met gestrekte benen (en nee, die bierbuik helpt ook niet). Deze vier oefeningen helpen je om terug iets flexibeler te worden. 

Waarom is flexibiliteit zo belangrijk?

Boeit het je verder niet zoveel hoe lenig je nu écht bent en is je lief atletisch genoeg voor twee in de slaapkamer? Flexibiliteit draagt ook bij aan de mobiliteit van een gewricht. Hoe flexibeler je bent, hoe positiever de gevolgen van een oefening zullen zijn voor je lichaam. Wanneer je spieren en gewrichten te gespannen worden, wordt het dus steeds lastiger om je volledige fitnesspotentieel te benutten.

Bovendien helpt een flexibel lijf je ook bij het stretchen en zo verminder je weer kans op blessures. Overtuigd? Deze vier oefeningen maken je al een pak flexibeler.

Dead Hang: 5 sets van 20 seconden

Gebruik deze oefening aan de bar (in de fitness welteverstaan) om de spanning in je schouders te verminderen. Spring en grijp een pull-up-bar en hang er met een overhandse handgreep aan. Ontspan je rug en schouders volledig. Houd je benen bij elkaar en span je core aan. Hou deze positie gedurende 20 seconden vol. Laat los, rust 10 seconden en herhaal vier keer.

Banded Y-Angel: 2 sets van 10 herhalingen

Versterk je houding door de spieren in je bovenlichaam ‘aan te zetten’. Het enige wat je nodig hebt is een band, vastgebonden aan een vast voorwerp. Deze oefening is wat lastiger uit te leggen, maar gemakkelijker om te laten zien:

Deep Goblet Squat: 4 sets van 10 seconden

Maak je heupen, knieën en enkels losser met een diepe goblet squat. Sta rechtop en hou een lichte kettlebell tegen de borst. Zak naar beneden in een diepe squat, waarbij je een neutrale wervelkolom behoudt met de borst omhoog, de knieën naar buiten gedrukt en je elleboog in de knieën. Houd deze positie 10 seconden vast en herhaal vier keer.

Medicine Ball 90/90 Transfer: 20 sets van 10 herhalingen

Doe je heupen een plezier door hun volledige bewegingsbereik te verbeteren met deze oefening. Deze oefening is perfect om eventuele strakheid in de spieren en gewrichten te compenseren. Ga er even goed voor zitten, op de vloer, met de voeten wijd en de knieën gebogen. Houd een medicine ball vast bij de borst.

Begin de oefening door je knieën naar één kant te bewegen en met elke hak mee te draaien, totdat beide knieën de vloer raken in een hoek van 90 graden. Keer terug naar start, doe dit ook met de andere kant en herhaal tien keer.

Men's Health

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom flexibiliteit belangrijk is en 4 eenvoudige oefeningen om er beter in te worden
Sluiten