Jutta
Jutta Life 28 feb 2019

That’s The Spirit: deze fouten ga jij niet maken als je wijn bestelt op restaurant

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Zit je op restaurant en wil je een flesje wijn bestellen? Hoed je dan voor deze veelgemaakte fouten en bestel voortaan als een baas. 

Wijn bestellen voordat je het menu hebt bekeken

In de meeste (goede) restaurants worden wijn-eetcombinaties met veel aandacht samengesteld. Wacht dus heel even met wijn bestellen tot je de menukaart hebt gezien en een toelichting hebt gehad, ook al heb je nóg zo’n zin in een glas wijn. Een wijn die perfect past bij dat wat je op je bord hebt zal immers veel smakelijker zijn, laat je dus adviseren door de sommelier.

8 ‘fouten’ die veel mensen onbewust maken wanneer ze uit eten gaan

Denken dat witte wijn bij vis hoort en rode wijn bij vlees

We denken vaak dat rode wijn bij vlees hoort en dat je bij vis enkel witte wijn kunt drinken. Toch zijn er meer spannende combinaties te bedenken en hoef je de klassieke wijnregels niet altijd te volgen. Er zijn namelijk ook lichte rode wijnen die heerlijk zijn bij pakweg vis of witte sauzen, en die je zelfs lichtjes gekoeld mag drinken. Pinot noir bijvoorbeeld.

Wijn proeven om de verkeerde redenen

Denk je dat de ober je laat proeven om te bepalen of jij de wijn lekker vindt? Think again: de fles is toch al open, dus je gaat deze wijn drinken ook. Je proeft wijn om te ontdekken of er iets mis is, of hij naar kurk smaakt bijvoorbeeld. Dat herken je aan een sterke, muffe geur en dus niet aan stukjes kurk in de fles.

Zo leer je in 4 stappen rode wijn drinken

Bekende namen kiezen

Chardonnay, bordeaux, sauvignon blanc: allemaal wijnsoorten die je ook kent als je verder niks over wijn weet. Maar er zijn zó veel druivenrassen dat je tenminste de moeite kunt doen om te ontdekken wat jij écht lekker vindt. Ga eens voor een tempranillo of nebbiolo, een carignan of vermentino, een weisburgunder of een picpoul, om er maar een paar te noemen.

Voor de bekende wijnlanden gaan

Denk je aan wijn, dan denk je aan Frankrijk, Italië, Spanje, Australië en Zuid-Afrika. Maar wist je dat er ook in andere landen fantastische wijnen worden gemaakt? Zo zijn Tsjechië en Hongarije enorm in opmars als wijnlanden. En zelfs uit China komen hele goede wijnen.

De op één na goedkoopste wijn bestellen

Veel mensen doen dat omdat ze niet willen overkomen als cheapo’s die de huiswijn kiezen. Maar wat je eigenlijk zegt door de op één na goedkoopste te kiezen is ‘wijn boeit me niet’ en bovendien weten restauranthouders maar al te goed dat ze deze wijn vaak gaan verkopen en is hun marge hierop veel groter. Moet je écht rekening houden met je budget, ga dan voor de huiswijn.

That’s The Spirit: waarom we wijn walsen in ons glas

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
That’s The Spirit: deze fouten ga jij niet maken als je wijn bestelt op restaurant
Sluiten