Lesley
Lesley Health 13 jul 2018

Welk fruit past het best in een sportdieet?

Een getraind lijf begint in de keuken: wie in shape wil zijn moet niet alleen sporten, maar vooral ook gezond eten. Fruit voorziet je van vitaminen en vormt een gezond tussendoortje, maar het ene stuk fruit is het andere niet. Dit zijn vruchten die wel en niet passen in een sportdieet.

In dit sportdieet gaan wij uit van een gezond en gebalanceerd eetpatroon dat gericht is op gewichtsbehoud of eventueel gewichtsverlies. In een krachtsportdieet zou deze lijst er hier en daar anders uitzien.

fruit sportdieet

Appel

Een appel bevat per 100 gram gemiddeld 52 calorieën. Met een gemiddeld gewicht van zo’n 150 gram betekent dit dat je om en bij de 80 calorieën binnenkrijgt als je een appel eet. Per 100 gram bevat een appel 10 gram suikers, wat voor fruit een relatief lage waarde is. Bovendien hebben appels ook een hoge verzadigingswaarde en zijn ze rijk aan vezels.

Bosbessen

In 100 gram bosbessen zitten weliswaar iets meer calorieën en suikers dan in een appel (75 kcal, 14 gram suikers), maar met een portie ben je goed gevuld en bovendien zijn bosbessen ook rijk aan vezels (6,6 gram per 100 gram).

Kiwi

Een kiwi bevat weinig calorieën en suikers (48 calorieën per 100 gram, 7,5 gram suiker per 100 gram), maar wel bergen vitamines. Daarbij zijn er weinig vruchten die zo’n verzadigd gevoel geven als een kiwi.

Perzik

Zijn zoete smaak doet je wellicht anders vermoeden, maar perziken passen prima in een sportief dieet. Per 100 gram heeft een perzik slechts 39 calorieën en 8,2 gram suiker. Een perzik vormt daarnaast een belangrijke bron van kalium, een stof die helpt om een gezonde bloeddruk te behouden.

Granaatappel

Granaatappel scoort qua calorieën prima (85 kcal per 100 gram), maar bevat wel een fikse hoeveelheid suikers (12 gram per 100 gram gewicht). Overdrijf dus niet met deze vrucht, maar eet ‘m wel vanwege zijn grote hoeveelheden vitamine c, kalium en polyfenolen: chemische verbindingen die erg goed zijn voor het hart en je cholesterol. Bovendien hebben polyfenolen sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

Aardbei

Je moet er natuurlijk geen halve kilo suiker naast leggen om ze in te doppen, maar verder zijn aardbeien best gezond. Per 100 gram aardbeien krijg je vooral veel water binnen: 89,3 gram. 100 gram verse aardbeien bevat slechts 5,4 gram suiker. Qua vezels en eiwitten doen aardbeien ook nog wel een kleine duit in het zakje.

Framboos

Weinig calorieën (48 gram per 100 gram gewicht), weinig suikers (5,2 gram per 100 gram gewicht), lekker veel eiwitten en vezels en qua antioxidanten zijn frambozen de koning van het fruitrijk.

Sinaasappel

Eet je sinaasappel altijd volledig en niet enkel geperst, zodat je de vezels binnenkrijgt. Sinaasappels bevatten bergen met vitamine C, flink wat kalium en calcium, zelfs wat eiwitten en veel minder suiker dan mensen denken (iets meer dan 9 gram per 100 gram gewicht).

Welk fruit dan niet?

Vooropgesteld: fruit is altijd een van de beste keuzes die je als sporter kunt maken. Fruit is dus altijd goed. Toch kies je beter voor bovenstaande dan voor onderstaande vruchten.

  • Banaan: relatief weinig calorieën, maar erg veel suiker (18,2 gram per 100 gram gewicht) en lang niet zo veel eiwitten als mensen vaak denken.
  • Druiven: bevatten veel vezels, maar blinken voor de rest niet echt uit, behalve dan in hun suikergehalte.
  • Peer: weinig voedingswaarde, weinig vitamine C.
  • (Water)meloen: behalve vitamine C weinig voedingsstoffen. (Water)meloen kan zorgen voor meer trek.
  • Ananas: iets te weinig voordelen om de vrij grote hoeveelheid suikers te compenseren.
Reageer op artikel:
Welk fruit past het best in een sportdieet?
Sluiten