Lesley
Lesley Stuff 4 sep 2019

Gadgetnieuws: robots op de Olympische Spelen en Samsungs Note 10

Onze gadgetman kent zijn weg in technologieland en gidst jou daar graag doorheen. Wekelijks tipt hij de tofste gadgets en nieuwste ontwikkelingen op Manners.be, wie liever sneller dan het licht geüpdatet wordt luistert op woensdagavond het best naar radio NRJ. Daar vertelt Benjamin deze week over de robots die eraan zitten te komen op de meest innovatieve Olympische Spelen ooit, en Samsungs Note 10 die eind augustus werd aangekondigd.

Robots op de Olympische Spelen

Vorige week onthulde Toyota de e-Palette, een autonoom busje dat atleten tijdens de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van 2020 moet gaat vervoeren. Het busje rijdt door het Olympisch dorp en stopt op de centimeter nauwkeurig bij haltes. Ideaal voor mensen in een rolstoel dus. De e-Palette rijdt autonoom op niveau 4, wat inhoudt dat het busje zelf rijdt en beslissingen neemt. Er zijn wel medewerkers (van vlees en bloed) die een oogje in het zeil houden.

En de e-Palette is niet de enige in zijn soort: maar liefst 3700 robots maken volgend jaar hun intrede op de Spelen. Zo zijn er Maraitowa en Someity, de slimme mascottes die gasten en atleten moeten verwelkomen, kinderen vermaken en zorgen voor vrolijkheid. Volgens de makers zijn ze in staat tot sociale interactie met mensen op basis van expressies en bewegingen. Ze herkennen je na één ontmoeting.

Foto: AFP

De menselijke robot T-HR3 is dan weer een behulpzame alleskunner. Hij ziet er minder schattig uit, maar is iets geavanceerder. T-HR3 zal foto’s en video’s naar de website streamen, maar ook converseren met bezoekers en sporters – verbaal én met een high five. Tijdens de spelen wordt het een vermakelijke mascotte, maar uiteindelijk is de robot ontwikkeld om mensen bij te staan in het dagelijks leven.

Foto: AFP

Verder zijn er robots die ervoor zorgen dat ook mensen met een fysieke beperking alles goed kunnen volgen. Via een 360°-webcam op de robot kunnen mensen alles goed zien, terwijl ze zelf geprojecteerd staan op het scherm van de T-TR1 en er dus bijna écht bij zijn – briljant. Andere robots begeleiden bezoekers dan weer naar hun plaats en brengen hen eten.

Het moge duidelijk zijn: de organisatie achter Tokio 2020 zet alles op alles om van deze editie de meest innovatieve Olympische Spelen ooit te maken.

Samsungs Note 10

Samsungs nieuwe paradepaardje werd vorige maand onthuld en moet de nieuwe iPhone-killer worden. Het 6.8-inch scherm van de Galaxy Note 10+ is het grootste scherm dat de fabrikant ooit in een Note heeft weten te proppen, en er komt ook een 5G-variant. Door de extra grote Galaxy S10 5G is het echter nog maar de vraag of de Note-serie nog bestaansrecht heeft.

Het eerste dat opvalt aan de Note 10 is het grote scherm. Daarmee doelen we vooral op de schermranden, die nog dunner zijn dan bij andere toestellen van de fabrikant. De selfiecamera is gecentreerd, in tegenstelling tot bij de Galaxy S10.

Foto: Samsung

Het levert een symmetrisch geheel op, waarbij de selfiecamera minder stoort dan bij het gelekte materiaal het geval leek te zijn. Al met al is het design nog steeds typisch Note, met een rechthoekige behuizing. Daardoor ziet het geheel er iets zakelijker uit dan de Galaxy S10 en Galaxy S10+.

Onder de motorkap zit de Snapdragon 855, en maar liefst 12GB aan werkgeheugen in het geval van de Samsung Galaxy Note 10+. De Galaxy Note 10 heeft 8GB aan werkgeheugen, ook anno 2019 meer dan je ooit nodig zult hebben. Qua opslaggeheugen kun je kiezen tussen 256GB en 512GB aan opslaggeheugen, uitbreidbaar met een microSD-kaartje.

Qua hardware is er wel één grote tegenvaller: na jaren aan verzet is Samsung nu toch gezwicht. Beide toestellen hebben geen headphone jack. Of dat een dealbreaker is ligt vooral aan jouw gebruik, maar het blijft zuur dat nog een fabrikant de handdoek in de ring gooit.

De Galaxy Note 10+ heeft een flinke 4300 mAh batterij, de Note 10 3500 mAh. Die zal vooral goed van pas komen bij de uiteindelijke 5G-variant, die ongetwijfeld nog meer energie zal slurpen. Over dat model is overigens nog bijna niks bekend.

Volgende week kondigt Apple ook haar nieuwe iPhone 11 aan, dus laat de technologiestrijd vooral losbarsten.

Meer gadgets?

Luister je liever naar Benjamin op radio NRJ? Dat kan elke woensdagavond tijdens de avondshow van de immer sympathieke Emma Salden.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Gadgetnieuws: robots op de Olympische Spelen en Samsungs Note 10
Sluiten