Alrik
Alrik Entertainment 30 mei 2019

‘Game of Thrones’-grafiek toont hoe de scenario’s stilaan slechter werden

Iedereen die teleurgesteld is in het achtste seizoen van ‘Game of Thrones’ heeft daar vast al een arsenaal aan argumenten voor klaarstaan. Deze grafiek laat zien hoe de scenario’s van ‘Game of Thrones’ gedurende de serie vorderden (en volgens sommigen verslechterden). De grafiek is gebaseerd op het aantal woorden per minuut. (Dit artikel kan een kleine spoiler bevatten).

Hoe de scenario’s van ‘Game of Thrones’ verslechterden

De grafiek is gemaakt door OpenSubtitles, dat de exacte data van het aantal gebruikte woorden in ‘Game of Thrones’ in handen heeft. Je ziet hoe het aantal gebruikte woorden per minuut is afgenomen per seizoen. In het eerste seizoen is er een aflevering met zeventig woorden per minuut, terwijl het achtste seizoen een aflevering met tien woorden per minuut heeft. Dat was uiteraard de aflevering ‘The Long Night’, met het epische gevecht tegen de White Walkers.

Hoe dan ook: vanaf het eerste seizoen van ‘Game of Thrones’ toont de grafiek een dalende lijn. Van gemiddeld zestig woorden per minuut in het eerste seizoen gaat de serie naar een gemiddelde van veertig woorden per minuut in het laatste seizoen.

De grafiek

Nu zegt het aantal woorden natuurlijk niet direct iets over de kwaliteit van de scenario’s van een serie. ‘Game of Thrones’ gaat ook om actie en gevechten. Maar het aantal woorden zegt wel iets over de hoeveelheid verhalende complexiteit die wordt behapt, vooral in een verhaal dat zo rijk en ingewikkeld is als dat van George R.R. Martin, geestesvader van de serie.

Minder duiding, meer actie

In het laatste seizoen was minder duiding en meer actie en die trend was dus al even ingezet. Scènes waar lange tactische strategieën werden besproken of uitgebreide dialogen met nieuwe personages plaatsvonden, werden op het laatst ingeruild voor slagen en drakenvluchten.

Logisch, want uiteindelijk moest er eens iets beslist worden. Maar het verklaart de bijsmaak die veel fans bij het laatste seizoen hadden – de uitvoerige complexiteit is verdwenen.

Meer geniale series op HBO

Alle kritiek en commentaar ten spijt blijft ‘Game of Thrones’ natuurlijk een briljant staaltje tv-geschiedenis en gelukkig heeft HBO nog wel wat van die toppers voor je klaar staan. Bekijk hier onze top 7, met ‘Chernobyl’ als nieuwkomer.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
‘Game of Thrones’-grafiek toont hoe de scenario’s stilaan slechter werden
Sluiten