Alrik
Alrik Entertainment 3 jun 2019

5 redenen om toch maar naar ‘Game of Thrones: The Last Watch’ te kijken

Het is nog steeds nauwelijks te beseffen, maar er is een einde gekomen aan het ‘Game of Thrones’. Bleef je na het laatste seizoen – net als de rest van de wereld – een beetje op je honger zitten? Dan is er nu nog de bijna twee uur durende documentaire, ‘Game of Thrones: The Last Watch’. En na dat teleurstellende einde heb je er misschien niet meteen zin in, maar kijk er toch maar naar – en wel om deze vijf redenen.

De nasmaak van seizoen 8 wordt in één keer weggespoeld

Ondanks de twee epische battles hielden veel fans toch een wat wrange nasmaak over aan het achtste seizoen van ‘Game of Thrones’. Van de Starbucks-beker in beeld tot het bij elkaar geklutste einde: iedereen had wel iets te zeuren over het slotseizoen. Er werd zelfs een petitie gestart voor een remake.

Als je ‘Game of Thrones: The Last Watch’ opzet, schaam je je dat je bent meegegaan in dat collectieve gejank. De documentaire begint met een geborduurde tijdlijn van alle seizoenen, begeleid door een aangepaste versie van de intro-tune die je jarenlang in vervoering heeft gebracht.

De moord op Ned Stark, de Red Wedding, ‘shame, shame, shame’, en ga zo maar door. Je wordt direct in de documentaire gezogen, waarin de productie van het achtste seizoen gevolgd wordt en het plot wordt verklaard. Na de documentaire, die hoog scoort op Rotten Tomatoes, heb je mogelijks wel vrede met het seizoen én het einde.

Meest uitgebreide kijk achter de schermen ooit

We hebben weleens vaker behind the scenes-beelden gezien, maar ‘Game of Thrones: The Last Watch’ gaat veel verder dan dat. Van de hoofdrolspelers en figuranten tot decorbouwers en beveiligers, alles en iedereen komt voorbij. Interessant zijn de eerste script-lezingen, waarbij de cast het einde voor het eerst te horen krijgt.

Ook krijg je een beeld van de onorthodoxe maar geniale werkwijze van regisseur David Nutter, die verantwoordelijk was voor drie van de zes afleveringen van het achtste seizoen. Je ziet hoe acteurs worden opgemaakt, vechtscènes worden bewerkt en Arya in de touwen wordt gehangen voor die ene heroïsche actie.

Maar wat vooral indrukwekkend is, is de opbouw van de filmsets, decors en gigantische green screens. In een mum van tijd wordt King’s Landing opgebouwd en weer afgebroken.

Figuranten, en Andrew McClay in het bijzonder

In een serie als ‘Game of Thrones’ zijn figuranten onmetelijk belangrijk. En het zijn er nogal wat: logistiek, coaching, kostuums, schmink – figuranten behoren volledig tot de familie die in de loop der jaren is gegroeid.

Let vooral op de in Noord-Ierland geboren figurant Andrew McClay. Ruig van buiten, zacht van binnen. Hij is fan van de serie. Nee, superfan. Dat hij een rol als figurant kreeg, was voor de bebaarde Noord-Ier al een enorme eer.

Uiteindelijk groeide hij uit tot een van de meest prominente figuranten, en het is geweldig om te zien hoe McClay daarover praat. In ‘Game of Thrones: The Last Watch’ komt ook mooi naar voren hoe close figuranten en hoofdrolspelers met elkaar zijn.

Respect voor de crew

Mocht je een carrière ambiëren als crewlid van een hitserie, dan denk je daar na ‘Game of Thrones: The Last Watch’ nog wel even over na. Het is niet normaal wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel zaken er misgaan waar je geen invloed op hebt.

Je krijgt ook respect voor de details waar altijd maar weer op moet worden gelet, de snelheid van een wolf in verhouding tot mensen bijvoorbeeld. Vooral de opnames voor de nachtscènes van het achtste seizoen waren zwaar. Negen weken op rij werd er ‘s nachts gefilmd en het was geen uitzondering dat crewleden dagen van achttien uren maakten. Een diepe buiging.

Vladimir Furdik als de Night King

Een goede documentaire heeft excentrieke mensen nodig. In ‘Game of Thrones: The Last Watch’ zijn dat er heel veel, maar onze favoriet is stuntman Vladimir Furdik. De Slovaak was aanvankelijk stuntman in ‘Game of Thrones’, maar kreeg vanaf het zesde seizoen de rol van de Night King toegewezen.

Furdik is werkelijk een geweldig figuur. Hij loopt niet weg van zijn fans, integendeel. “Weten jullie wel wie ik ben?”, roept hij, om vervolgens na drie seizoenen stilte uitgebreid de tijd te nemen voor selfies en handtekeningen met fans.

Oké, en dan is het nu écht afgelopen met de meest succesvolle serie van het afgelopen decennium. Gelukkig heeft HBO nog heel wat moois voor je in petto.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 redenen om toch maar naar ‘Game of Thrones: The Last Watch’ te kijken
Sluiten