Life

Deze gepixelde wolkenkrabber is de perfecte therapie voor hoogtevrees

De vloer van het observatiedek is volledig van ... glas

Last van hoogtevrees? Dan voel je je vast niet heel erg op je gemak op het observatiedek van deze wolkenkrabber, want: een glazen vloer. Voor wie niét bang is voor hoge gebouwen – of zijn angst te lijf wil gaan – is deze gepixelde wolkenkrabber in Bangkok een must-visit.

Gepixelde wolkenkrabber

Het architectonisch hoogstandje van 314 meter hoog was tijdens de bouw eventjes het hoogste gebouw van Thailand, maar inmiddels werd dat record ingehaald door een één meter hogere woontoren in Bangkok. Niet dat dat veel uitmaakt, want het gaat bij MahaNakhon – wat letterlijk ‘grote metropool’ betekent – vooral om de prachtige architectuur.

Designliefhebbers likten hun duimen en vingers al af bij het concept van de gepixelde wolkenkrabber in de Thaise hoofdstad Bangkok. En nu het eindresultaat, ontworpen door de Duitse architect Ole Scheeren, er ook daadwerkelijk is, blijkt dat de hoge verwachtingen werden ingelost.

MahaNakhon

De wolkenkrabber telt 77 verdiepingen en valt op door het prachtige ‘gepixelde’ design dat zich als een spiraal om de gevel begeeft. “Het idee achter MahaNakhon was om het bruisende leven in de stad te grijpen in een extreme, opwaartse spiraal,” aldus Ole Scheeren.

Het publiek domein

“Het publieke domein van de toren vind ik erg belangrijk,” zegt Ole Scheeren. “Zo is het dak van de toren, met een observatiedek en een uitzicht van 360 graden, voor iedereen toegankelijk. Aan de voet bevindt zich een openbaar plein. Ik hoop dat de toren bepalend wordt voor het gezicht van de stad, iets waar inwoners trots op zijn.”

MahaNakhon, wolkenkrabber, bangkok, thailand, ole scheeren, architect, pixel

Het observatiedek beschikt over een glazen vloer, waardoor bezoekers 300 meter naar beneden kunnen kijken. De naam van het glazen gedeelte is Skytray en heeft een oppervlakte van 4,5 bij 17,5 meter. In het gebouw vind je verdeeld over de verdiepingen onder meer een hotel met 150 kamers, 200 woonappartementen, restaurants en winkels.

Volgens Ole Scheeren is het gebouw met de vele ‘uitgehouwen’ balkons ontworpen om een verbinding tussen het interieur en de stad te bevorderen. “Het gebouw brengt binnen en en buiten dichter bij elkaar en creëert woonruimtes die hoog boven de stad zweven.”

MahaNakhon, wolkenkrabber, bangkok, thailand, ole scheeren, architect, pixel MahaNakhon, wolkenkrabber, bangkok, thailand, ole scheeren, architect, pixel MahaNakhon, wolkenkrabber, bangkok, thailand, ole scheeren, architect, pixel MahaNakhon, wolkenkrabber, bangkok, thailand, ole scheeren, architect, pixel MahaNakhon, wolkenkrabber, bangkok, thailand, ole scheeren, architect, pixel MahaNakhon, wolkenkrabber, bangkok, thailand, ole scheeren, architect, pixel (4)

Meer impressionante architectuur?

Bron: Froot

01-12-2018 - Lesley