Life

Als je nog een excuus nodig had om het te drinken: whisky is gezond

Nóg meer redenen om een glas in te schenken

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Whisky dit keer, want hoewel deze godendrank niet echt als medicijn telt, heeft ‘ie wel een aantal gezondheidsvoordelen. 

Gewichtstoename beperken

Binnen de alcoholische dranken is whisky één van de meest verantwoorde keuzes qua caloriën. Per gram zijn dit er zo’n 35. Om dit te verbranden moet je een kwartiertje stevig wandelen of tien minuutjes fietsen. Daarnaast bevat whisky weinig tot geen suikers, vetten of koolhydraten.

Whisky is goed voor je hart

Dat je hart sneller gaat kloppen bij het zien van een mooie fles whisky was al duidelijk. Maar wist je ook dat je hart ook beter gaat kloppen van dit distillaat? Net als wijn heeft ook whisky de eigenschap om de kans op bloedproppen en hartproblemen te voorkomen. De antioxidanten zorgen er namelijk voor dat cholesterol zich minder goed in je aderen kan nestelen en het boost je goede cholesterolwaarden.

gezondheidsvoordelen Whisky

Extra bescherming tegen kanker

Zoals eerder gezegd is whisky is rijk aan antioxidanten. Ellaginezuur is één zo’n stof, die ook in groenten en fruit te vinden is. Dit stofje heeft zogeheten anti-carcinogene en anti-mutagene kwaliteiten. Dat zijn niet alleen goede Scrabblewoorden, maar ze helpen ook de groei van tumoren in te dammen of te voorkomen.

Goed voor je hersenen

Aangezien je je na een avond drinken vaak minder kunt herinneren dan je zou willen zal dit feitje je misschien verbazen, maar whisky is bevorderend voor je hersenen en je geheugen. Onderzoek in 2003 heeft aangetoond dat whisky in beperkte hoeveelheden het risico op Alzheimer of dementie kan verlagen. Ook houdt het de doorbloeding in je hersenen gaande, wat gunstig is voor de vitaliteit van je geheugen en je hersenen zelf.

gezondheidsvoordelen Whisky

Beroertes tegengaan

Whisky helpt niet alleen om cholesterolvorming in je aderen tegen tegen te gaan, het helpt tevens om reeds opgebouwd cholesterol af te voeren. Het ontspant daarbij ook de wanden van je bloedvaten, wat ervoor zorgt dat bloed zich moeiteloos kan verplaatsen. Hierdoor verlaagt de kans op beroertes.

Stressvermindering

Iedere whiskyliefhebber weet hoe ontspannend een glas kan zijn na een drukke dag. Whisky is goed voor zowel je mentale als fysieke gesteldheid. Door het drinken van een bescheiden glas whisky neemt je bloedcirculatie toe, waardoor je organen van vers, zuurstofrijk bloed worden voorzien.  Daarbij kalmeer je je zenuwen, verminder je angst, stress en ontspan je je lichaam.

gezondheidsvoordelen Whisky

Goed voor de spijsvertering

Je drinkt zelf misschien wel eens een whisky’tje als digestief, om je lichaam te helpen ontspannen na een (zware) maaltijd. Daarnaast werkt het goed om je hongergevoelens tegen te gaan, waardoor je de kans op overeten verkleint.

Verlengt de levensduur

Met een gezond hart en lichaam leef je vanzelfsprekend langer. Alle antioxidanten en voedingsstoffen helpen daarnaast ook om te beschermen tegen ziektes en gaan de afbraak van belangrijke cellen in het lichaam tegen. Dit is belangrijk om op latere leeftijd nog in goede gezondheid te leven, doordat je lichaam minder aftakelt door de jaren heen. Zo leef je langer, en kun je dus langer whisky drinken.

28-06-2018 - Jutta