Jutta
Jutta Love & Sex 22 mei 2018

Eindelijk zijn er glutenvrije condooms (maar zijn die echt nodig?)

Tegenwoordig kun je zowat elk product in een glutenvrije variant krijgen, van pizzabodems (nice) tot haarlak (misschien een beetje nutteloos). Het mag dan ook niet verbazen dat er nu glutenvrije condooms op de markt zijn. Wacht, zitten er gluten in condooms? En hoezo, kan een penis dan glutenintolerant zijn? 

De condooms, die zo’n elf dollar per doosje van twaalf kosten, zijn van Lola, een bedrijf dat gespecialiseerd is in natuurlijke lichaamsverzorging. Ze zijn vrij van parabenen, geurstoffen, synthetische kleur- en smaakstoffen en dus ook van gluten.

glutenvrije condooms

Glutenvrije condooms

Eerlijk gezegd hebben wij nog nooit ‘gluten’ op een condoomverpakking zien staan. Dat komt omdat er in de meeste condooms ook helemaal geen gluten zitten, vertellen Lola-oprichters Alex Friedman en Jordana Kier aan Men’s Health. Maar, zeggen zij, de kans is groot dat er in het glijmiddel dat aan de condooms werd toegevoegd, wél gluten zitten.

glutenvrije condooms

Gluten worden in ontzettend veel producten gebruikt als emulgator, stabilisator of vulstof. Maar omdat condoomfabrikanten niet verplicht zijn om ingrediënten te vermelden op de verpakking, weet je glutenintolerante geslachtsdeel helemaal van niets wanneer hij wordt blootgesteld aan die doortrapte dingen.

Condooms voor glutenintolerante mensen

Theoretisch gezien zouden er dus gluten in condooms zitten, maar doet dat er eigenlijk toe? We leggen eerst nog even uit wat gluten zijn.

glutenvrije condooms

Gluten is de term voor eiwitten in granen als tarwe, rogge en gerst. Ze zitten dus vooral in brood, pasta’s en koekjes, maar zijn ook te vinden in andere voedingsmiddelen, zoals bepaalde saladedressings of soep.

Sommige mensen hebben een verhoogde gevoeligheid voor gluten. Een nog kleiner percentage – minder dan 1% van de bevolking – lijdt aan coeliakie, een auto-immuunziekte die de dunne darm overgevoelig maakt voor gluten, wat resulteert in symptomen als diarree, braken en buikpijn.

glutenvrije condooms

Klinkt niet zo leuk en we begrijpen dan ook dat glutenintolerante mensen ver weg willen blijven van die boosdoeners, maar om nu glutenvrije condooms te kopen? Volgens Friedman en Kier kan een condoom waarvan het glijmiddel gluten bevat “jeukende blaren” opleveren, vooral – en nu komt het – als je het condoom in je mond hebt genomen.

Een condoom waarvan het glijmiddel gluten bevat, kan zogezegd “jeukende blaren” opleveren.

Alleen: gluten worden niet opgenomen door de huid, dus als je gewone condooms aanraakt, zul je waarschijnlijk geen symptomen ondervinden. Je hoeft dus geen glutenvrije condooms te kopen als je zelf glutenintolerant bent. Wanneer je lief of onenightstand daar echter last van heeft en ze toch graag aan jouw stokbrood wil knabbelen, kun je misschien wel een doosje voorzien.

Reageer op artikel:
Eindelijk zijn er glutenvrije condooms (maar zijn die echt nodig?)
Sluiten