Jutta
Jutta Health 6 okt 2019

Je snuit je neus al jaren verkeerd

Nu de herfstregens zich hebben aangediend kun je maar beter altijd een doos zakdoekjes bij de hand hebben, want met dat ene doorweekte stoffen exemplaar ga je het niet redden. Zo’n verkoudheid is meestal onschadelijk, maar toch schuilt er een onverwacht gevaar in al dat snot: te hard snuiten kan écht schade berokkenen.

Agressieve blazers opgelet

Hoe erg kan het zijn? Wel …  je kunt je oogkas breken of je trommelvlies doen barsten als je weer eens uit volle borst je zakdoek volsnuit, maar dat is uiterst zeldzaam. Waar je je wel zorgen om moet maken zijn al die kleine bloedvaatjes in je neus. Die kunnen scheuren en zo leiden tot bloedneuzen of andere infecties.

Daarnaast zou te hard snuiten je neusslijm in je sinussen kunnen duwen. Hoewel dit niet volledig is bewezen, kan dat het risico op een volwaardige oor- of sinusinfectie vergroten, en tenzij je een excuus zoekt om een paar dagen niet te moeten werken is dat echt geen pretje.

Zo moet je je neus snuiten

Nooit gedacht dat er een handleiding voor zo’n simpele handeling als je neus snuiten zou bestaan, maar die is er dus wel. De kunst is om je neusgaten om de beurt te ledigen en zacht te blazen. Als je één neusvleugel tegelijk aanraakt, kun je de druk in je toch al gevoelige reukorgaan beperken.

Daarnaast kan een neusspray verlichting bieden, en je kunt ook stomen (je weet wel, met je hoofd boven een pot heet water gaan hangen) of een zoutoplossing gebruiken om slijm uit je neusholtes te verwijderen. Of proberen niet ziek te worden, dat kan ook.

Men's Health

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Je snuit je neus al jaren verkeerd
Sluiten