Jan
Jan Fitness en voeding 9 jan 2019

De 5 oudste gemeenschappen onthullen hoe je ouder dan 100 wordt

Volgens experts zijn het vooral je genen die bepalen of je ouder dan honderd kan worden. Er zijn echter wel een aantal plekken op aarde waar de gemiddelde leeftijd een stuk hoger ligt en we vermoeden (of hopen) dat dat niet komt doordat er daar intensiever aan ahem genenuitwisseling gedaan wordt. 

Hoe word je ouder dan honderd?

In 2017 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 83,7 jaar voor vrouwen en 79 jaar voor mannen. In de Verenigde Staten worden vrouwen gemiddeld 81 jaar, mannen 76. Vergelijk dat eens met de levensverwachting in het Japanse Okinawa.

De gemiddelde levensverwachting voor mannen bedraagt er 84 jaar, vrouwen worden er met 90 jaar meestal nog iets ouder. En: de inwoners daar hebben vijf keer zoveel kans om ouder dan honderd te worden in vergelijking met hun landgenoten elders in Japan.

Wat is er aan de hand in Okinawa en kunnen we er wat van leren? En geldt dat ook voor andere gebieden waar mensen vaker ouder dan honderd worden, zoals het Italiaanse Sardinië, Nicoya in Costa Rica, de Loma Linda in de Verenigde Staten en Griekenland’s Ikaria?

Okinawa, het land van de onsterfelijken

Okinawa, een groep van 160 eilanden voor de zuidkust van Japan, wordt met meer dan vierhonderd honderdplussers het land van de onsterfelijken genoemd. Hun gezegende leeftijd wordt toegeschreven aan twee dingen: de voeding en het actieve sociale leven.

Opvallend genoeg kennen de inwoners van Okinawa een dieet met zeer weinig calorieën, ook wel hara hachi bu genoemd. Op het menu staan tofu, zoete aardappel en een kleine hoeveelheid vis. Daarnaast speelt ook de gemeenschap een belangrijke rol. Het actieve en sociale leven dat de oudjes leiden zorgt voor meer verbondenheid, een grote sociale controle en minder stress.

Loma Linda

De Californische stad Loma Linda herbergt een gemeenschap van ongeveer 9000 Adventisten. Deze mensen houden zich aan een strikte versie van het protestantisme, nemen hun gezondheid zeer serieus en trekken zo de gemiddelde levensverwachting van hun stad naar boven. Strikt genomen komt dat niet door hun geloof, maar wel door de manier waarop ze ermee omgaan. Zo eten ze bijna allemaal vegetarisch, zorgen ze voor voldoende lichaamsbeweging en roken en drinken doen ze niet. Want dat is blijkbaar dus ongezond.

Nicoya

Ook in het Centraal-Amerikaanse Costa Rica leven de mensen lang. De meeste ouderen vinden we in Nicoya. In deze stad hebben bewoners een opmerkelijk plan de vida, een reden om te leven. De kern van het hele verhaal is dat ouderen gestimuleerd worden om positief te blijven denken. Familie, luisteren en lachen spelen daarbij een voorname rol.

Daarnaast drinken de nicoyezen water met veel calcium, doen ze hun hele leven fysieke arbeid en leven ze een relatief stressvrij bestaan. Het dagelijkse diner is gevarieerd en bevat uitsluitend verse ingrediënten, veel volle granen, ongezoete zuivel en groenten.

Sardinië

Sardinië, een van de grootste Italiaans eilanden in de Middellandse Zee, heeft een van de hoogste percentages van mensen van 100 jaar of ouder. Hoewel genetische aanleg zeker een rol speelt, zijn er ook een aantal gewoonten die bijdragen aan het ouder worden. Zo blijkt uit onderzoek dat het helemaal niet zo slecht is om dagelijks een glas wijn te nuttigen.

Dat gegeven in combinatie met een actief leven zorgt voor een relatief stress-vrij bestaan. Hou daarbij in je achterhoofd dat de mensen op Sardinië dagelijks wakker worden in een prachtige, minder vervuilde omgeving en je weet direct wat nodig is om ook zo oud te worden.

Ikaria

Ikaria is een Grieks eiland in de Egeïsche zee. Een derde van de bevolking is 90 jaar of ouder. Hun geheim: gelukkig zijn en blijven. Dat doen ze dankzij hun gezonde voeding, een actieve levensstijl en sterke familiebanden.

Ouderen spelen een belangrijke rol in de gemeenschap. Grootouders helpen vaak kleinkinderen groot te brengen of bedrijven te runnen. Daarnaast vinden de mensen daar het belangrijk om te doen wat je leuk vindt. Zo vindt er een jaarlijkse bootrace plaats met zeer specifieke eisen: de kapitein dient 70 jaar of ouder te zijn.

Het mediterraan dieet is nog steeds de gezondste manier om te eten

Het geheim?

Kortom, wil je ouder dan honderd worden, zorg dan voor een gezonde levensstijl, eet veel verse producten, wees lief voor je medemens en vermijd stress.

Vlees: de nieuwe sigaret of bouwsteen van een gezond leven?

Reageer op artikel:
De 5 oudste gemeenschappen onthullen hoe je ouder dan 100 wordt
Sluiten