Lesley
Lesley Life 27 mei 2018

Dit huis kwam op één dag uit de 3D-printer rollen

Huisvesting is in sommige gebieden een serieus probleem: ongeveer één miljard mensen hebben geen toegang tot een fatsoenlijke woning. En dan kan een huis dat op amper vierentwintig uur uit een 3D-printer komt rollen wel een oplossing bieden natuurlijk.

Het huis is een samenwerking tussen ICON en New Story. De twee bedrijven hebben samen een manier gevonden om huizen met een oppervlakte van 180 tot 240 vierkante meter te gaan 3D-printen. Hun eerste 3D-geprinte huis hebben ze al gepresenteerd en dat was binnen een etmaal ‘gebouwd’.

Dat huis staat in Austin, Texas. Om het te bouwen heeft ICON een mobiele 3D-printer ontwikkeld, de Vulcan genaamd, die ontworpen is om te kunnen functioneren in gebieden waar stroom niet betrouwbaar is en drinkwater niet voorradig, zoals El Salvador of Haïti.

De voordelen van een 3D-geprint huis

“3D-geprinte huizen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden,” zegt mede-oprichter van ICON Jason Ballard. “Zo werk je met een betere thermische kwaliteit, een hogere thermische massa (vermogen om warmte en kou op te nemen), veel minder afval en de mogelijkheid tot meer verschillende ontwerpen. Maar het grootste verschil is natuurlijk de prijs en snelheid van de bouw.” Zo’n geprint optrekje zou je slechts een vierduizend euro kosten.

3d-printer huis

Hoe lang de huizen meegaan? Volgens New Story even lang of langer dan een huis dat is gemetseld met steen en beton. ICON en New Story willen de huizen eenvoudig houden om de onderhoudskosten te minimaliseren.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een project op El Salvador, dat via crowdfunding tot stand moet komen. Het is de bedoeling dat daar in de loop van het tweede kwartaal van 2019 honderd huizen worden gebouwd.

3d-printer huis3d-printer huis3d-printer huis3d-printer huis
Reageer op artikel:
Dit huis kwam op één dag uit de 3D-printer rollen
Sluiten