Lissa
Lissa Life 25 feb 2019

Ook je smartphone heeft een impact op de klimaatverandering

Wanneer je aan klimaatverandering denkt, denk je aan plastic vervuiling, overstromingen, gletsjers die smelten en de protestmarsen die momenteel aan de gang zijn. Maar wist je dat je eigen smartphone ook een impact heeft?

De impact van technologie op de klimaatverandering

Dat technologie een positieve impact heeft op de klimaatverandering kunnen we niet ontkennen. Zo kunnen bijvoorbeeld sensoren op drones, vliegtuigen en Google Streetview-auto’s de uitstoot en de vervuiling van bijna overal ter wereld meten, zelfs op de moeilijkste plekken.

Toch is niet alles in de technologische wereld rozengeur en maneschijn. De ecologische voetafdruk van ICT, inclusief apparaten zoals laptops, tablets en smartphones, zal van 1% in 2007 tot 3,5% in 2020 gegroeid zijn. En dat percentage zou nog groeien naar 14% in 2040, volgens het academisch magazine The Conversation.

Hoge uitstoot en zeldzame onderdelen

Het probleem ligt ‘m dan vooral bij smartphones. De uitstoot van die verslavende apparaten is groeiende van 4% in 2010 tot 11% in 2020. Dat komt onder andere door de fabricage-energie en de energie die gebruikt wordt bij de zoektocht naar het goud dat in je smartphone verwerkt wordt.

Verder zijn er ook zeldzame elementen nodig om je smartphone te maken, zoals yttrium en lanthaan. Die zijn vandaag de dag enkel beschikbaar in China en dus moeten ze getransporteerd worden naar de smartphone-producenten over de hele wereld, wat ook weer zorgt voor een CO2-uitstoot.

Bovendien is voor elke sms, download, fotoverspreiding, e-mail of chat een energieverslindende server in een datacentrale 24/7 aan het werk – en ja, dat is ook weer energie die verbruikt wordt.

Wat kunnen wij doen?

Op een maatschappelijk niveau zouden datacentrales het best enkel hernieuwbare energie gebruiken. Als particulier kun je je steentje bijdragen door je smartphone zo lang mogelijk te behouden voordat je een nieuwe koopt. Wilde je een nieuwe kopen omdat die van jou altijd vuil wordt? Met deze nieuwe uitvinding hoeft dat niet meer.

Altijd een propere smartphone dankzij de PhoneSoap 3

Bron: The Conversation

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Ook je smartphone heeft een impact op de klimaatverandering
Sluiten