Jutta
Jutta Mind 1 mrt 2018

De kracht van intrinsieke motivatie

Of het nu gaat om je dieet, je work-outs of je karakter, iets aan jezelf veranderen is niet gemakkelijk. Vaak wil je dingen bereiken die ingaan tegen je dagelijkse gewoontes. Het vereist discipline, motivatie en daadkracht om dat te doen, en vooral een nieuwe manier van denken. De kern daarvan: intrinsieke motivatie. 

Wanneer mensen zichzelf tot nieuw gedrag willen aanzetten, is de eerste stap meestal een externe beloning. ‘Als ik X heb gedaan mag ik mezelf belonen met Y. ‘ In de praktijk is dit zo ongeveer de minst effectieve manier voor een gedragsverandering op lange termijn. Het enige waar je namelijk naar uitkijkt, is de beloning. Zo kun je jezelf misschien dwingen om iets te doen, alleen ga je je op een gegeven moment afvragen of de beloning groot genoeg is voor de moeite. En wanneer je het einddoel bereikt hebt, is de kans dat je daarna weer in oude gewoontes hervalt bijzonder groot.

intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie

Iets wat dit gemakkelijker kan maken, is een uitdaging voor jezelf creëren op intrinsiek niveau. Dit betekent dat je doelen stelt die een beloning van binnenuit oproepen. Geen weddenschappen met vrienden, geen hamburger of Netflix-marathon als beloning. Wel: gaan hardlopen omdat jij je er goed bij voelt en omdat je hierdoor trots kunt zijn op jezelf.

Maak van trots je belangrijkste drijfveer.

Wanneer jouw doel intrinsiek is, voelt alle moeite die je investeert als zelfverbetering. Elke stap die je tijdens het hardlopen zet, is eentje verder bij de oude zelf vandaan en voelt als een hele prestatie. De beloning is niet iets wat je aan het eind van de rit krijgt, maar iets wat je realtime ervaart: trots en eigenwaarde. Hoe groter de discrepantie is tussen hoe je ‘normaal gesproken’ bent en het gedrag dat je wilt vertonen, des te groter de innerlijke beloning en des te meer motivatie dit zal opleveren.

Gewoontes veranderen gaat niet vanzelf

Er ontstaat bij het uitvoeren van dit nieuwe (en nog onnatuurlijke) gedrag een hoop weerstand. Je bent je er constant bewust van dat er iets verandert. Elke minuut dat je hersenen roepen om te stoppen met sporten, elke keer dat je met honger naar bed gaat of elke keer dat jij jezelf dwingt om gedrag te vertonen dat ver van jouw comfortzone staat, des te trotser zul je je voelen als je je einddoel bereikt.

Change means movement. Movement means friction.

Je zult ironisch genoeg veel meer bereiken door een onnatuurlijk doel te kiezen dat verder van je afstaat, dan een laagdrempelig streven waar je maar weinig moeite voor moet doen. Elke opoffering zal voelen als een investering in plaats van als een last die je met beloningen moet rechttrekken.

Reageer op artikel:
De kracht van intrinsieke motivatie
Sluiten