Noah
Noah Entertainment 4 sep 2019

Joaquin Phoenix draaide bijna door na pijnlijke transformatie in ‘Joker’

Nadat ‘Joker’ in première ging op het Filmfestival van Venetië, was het meteen duidelijk dat regisseur Todd Philips goud te pakken had. Na de aftiteling kreeg de film een staande ovatie van maar liefst acht minuten. Joaquin Phoenix moest dan ook ver gaan voor zijn rol.

De transformatie van Joaquin Phoenix in ‘Joker’

Na die staande ovatie kwamen de eerste reviews binnen, vrijwel unaniem positief. Bijna elke review prijst vooral Joaquin Phoenix, de acteur die de ‘Batman’-schurk speelt. De beste man staat natuurlijk al bekend als een bijzonder acteur, die ver gaat voor zijn rollen. Phoenix weet als geen ander personages tot leven te brengen die het mentaal niet helemaal op orde hebben.

Dat geldt echter niet alleen voor The Joker, maar ook voor Joaquin Phoenix zelf. Voor zijn nieuwe rol is de acteur 24 kilo afgevallen, zo bevestigt de Amerikaan aan The Hollywood Reporter. Dat had niet alleen een flinke impact op zijn uiterlijk, maar ook op zijn mentale gezondheid.

“Blijkbaar heeft het invloed op je psychologie,” aldus de acteur. “Je begint door te draaien.” In het intrigerende interview heeft de acteur het ook over hoe zijn beeld van het iconische personage veranderde tijdens de productie.

“Tijdens het filmen voelde het alsof we elke dag nieuwe onderdelen van zijn persoonlijkheid ontdekten, tot de allerlaatste dag,” aldus Phoenix. “Het was zijn worsteling om geluk te vinden en zich verbonden te voelen, om warmte en liefde te voelen en dat is het deel van het personage waarin ik geïnteresseerd was. Hij was zoveel verschillende dingen voor mij.”

“Hij was de eerste paar weken van het filmen helemaal anders dan aan het einde. Hij evolueerde voortdurend. Ik heb nog nooit zo’n ervaring gehad. Hoe onvoorspelbaarder en losser we ermee omgingen, hoe beter het resultaat.”

Foto: Warner Bros

De iconische lach

Bij de Joker is de iconische lach natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel, welke acteur de schurk ook speelt. Ook Joaquin Phoenix heeft daar lang op geoefend: “Het was bijna pijnlijk. Ik denk dat het bij de Joker het een deel van hem is dat naar voren wil komen. We hebben allemaal een beeld van wat de Joker-lach is, en daarom wilde ik juist een frisse, nieuwe manier vinden om dat element neer te zetten.”

“Ik dacht niet dat ik het zou kunnen. Ik oefende vooral alleen, maar toen vroeg ik of Todd langs wilde komen. Ik had het gevoel dat ik het ter plekke voor iemand anders moest kunnen doen. Dat was echt ongemakkelijk. Het heeft lang geduurd voor het me lukte.”

‘Joker’ draait vanaf 2 oktober in de Belgische bioscopen en hier check je de (fenomenale) trailer.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Joaquin Phoenix draaide bijna door na pijnlijke transformatie in ‘Joker’
Sluiten