Ruben
Ruben Health 22 nov 2019

De mooiste plekken om te joggen in de vrije natuur in Vlaanderen

Aan het einde van een hectische dag doet het deugd om je loopschoenen aan te trekken en de vrije natuur in te duiken. Waar in Vlaanderen kan je joggen in een oogverblindend groen kader?

Het Meerdaalwoud, het Heverleebos en het Egenhovenbos in de regio rond Leuven

Tezamen vormen deze aan elkaar grenzende groengebieden een boscomplex van meer dan 2000 hectare. Hier kan je al eens een sprintje trekken om je hoofd leeg te maken. Deze groene zone bestaat voor een derde bestaat uit beukenbos, naast dennenbomen en eiken.

Het Agentschap voor Natuur en Bos trok door het gebied een drietal lussen (4,8 km –Ā 7,9 km –Ā 15,2 km) die joggers langs de mooiste plekken leiden.

View this post on Instagram

Sunday muddy sunday šŸ¤˜ #sport #nature #running #trailrun #outdoor #wanderlust #mud #offroad #run #cardio #weightloss #forest #woods #saucony #winter #fitness #sports #lubbeek #meerdaalwoud #sun #explore #flanders #10k

A post shared by Jeroen Andries (@andriesjeroen) on

Nog een geschiedkundig weetje: het Meerdaalwoud maakt deel uit van een oeroud bosgebied dat ontstond na de laatste ijstijden – dat is zoā€™n 10.000 jaar geleden. Het werd nooit ontbost.

In de Vlaamse Ardennen: het Kluisbos met de 141 meter hoge Kluisberg

Het Kluisbos trakteert joggers op 300 hectare aan natuurpracht. Frisse lucht en fraaie vergezichten zijn niet het enige wat je te wachten staat. In het Kluisbos houdt de befaamde Kluisberg zich schuil, die 141 meter hoge kuiterbijter.

View this post on Instagram

Dare to stop me. I keep going, no metter how strong you are šŸŠšŸšµšŸƒ #triathlontraining #running #triathlon #lopen #ironman #ironmanmaastricht #ironmanmaastricht2018 #roadtomaastricht #roadtomaastricht2018 #roadtoironmanmaastricht #roadtoironmanmaastricht2018 #trailrunning #Traildesbosses #potterstraining #pottersroadtomaastricht2018 #lsdrun #uphill #Kluisbos #lsdrun #powerrun

A post shared by Christophe De Potter (@christophedepotter) on

Als je niet meteen in een kramp schiet van wat reliƫf op je parcours, moet je hier naartoe. Voor de geoefende loper is dit het soort uitdaging waar je aan het einde van een pittige werkweek aan toe bent.

Wie minder ervaring in de benen heeft, kan zich natuurlijk beperken tot een vlakke lus.

Het Zoniƫnwoud: wilde natuur ten zuidoosten van Brussel

De grote klassieker onder de Belgische loopgebieden blijft natuurlijk het indrukwekkende Zoniƫnwoud, dat zich uitstrekt over de grens tussen Vlaanderen en Walloniƫ. Voor maar liefst 99% bestaat deze groene long uit onverharde paden. Het is een rustgevende en prachtige plek die om haar talrijke hoog opgeschoten beuken de kathedraal onder de natuurgebieden wordt genoemd.

View this post on Instagram

#forrest#warande#walk#hiking#belgiantervuren#loves_united_belgium#winter#naturephotography#natuur#zonienwoud#moody_nature#tree_magic#tree_brilliance#fiftyshades_of_nature_#sunlights#eye_for_earth#worldshotz#worldexplorer#fotocatchers#quest_4_magic#ig_nature#ig_myshots#nikonbelgium#planet_earth#bd_pro#healthy#greatoutdoors#highlights#zonephotographer#splendid_nature#

A post shared by Tanja Marchand (@tanjamarchand) on

Voor fervente joggers lopen twee lussen door het Zoniƫnwoud die je naar het hart van dit groengebied voeren. De ene is 6 km lang, de andere 11,7- beide starten aan het Bosmuseum Jan van Ruusbroec in Hoeilaart.

Manners Belgiƫ is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
De mooiste plekken om te joggen in de vrije natuur in Vlaanderen
Sluiten