Noah
Noah Entertainment 8 okt 2019

De beste Joker ooit? Alle 8 versies en acteurs van slechtst naar best

Hij is misschien wel de grootste schurk ooit na Darth Vader en wordt al decennia op vele verschillende manieren vertolkt. Van games en comics tot films en series: de aartsvijand van Batman is er in alle soorten en maten. Maar wie is nu eigenlijk de best Joker?

Nu de meest recente Joker verschillende records verbreekt zien we vaak de vraag voorbij komen of hij de beste Joker tot nu toe is. Van de manische lach tot de angstaanjagende make-up: we hebben alle vertolkingen van de Joker erbij gepakt, of het nu een serie uit de jaren ’60 of een film uit 2019 is. Het resultaat? Een rangschikking, geheel subjectief, van wat naar onze mening de beste versies van het personage zijn. Wie is jouw favoriete Joker-acteur?

8. Jared Leto in ‘Suicide Squad’

Na Heath Ledger lag de lat enorm hoog voor Jared Leto. In de aanloop naar de filmrelease deden er al verhalen de ronde dat Leto net zoals zijn voorganger extreem ver ging om zich helemaal in te leven in zijn rol. Hij stuurde onder andere dode dieren en condooms naar zijn medespelers …

De 30 Seconds to Mars-zanger probeerde een soort hypermoderne clowneske versie van de Joker neer te zetten. Mede door het belabberde script van ‘Suicide Squad’ leverde dat echter meer cringe op dan je zou willen.

7. Cameron Monaghan in ‘Gotham’

Pas na vijf seizoenen maakten trouwe kijkers van ‘Gotham’ kennis met de echte Joker van de serie. De schrijvers hebben de seizoenen ervoor wel op misleidende wijze gehint naar wie het zou kunnen zijn, maar uiteindelijk bleek Cameron Monaghan de eer te krijgen.

Zijn versie van de Joker is vrij trouw aan de comics. Niet bijzonder origineel of opvallend, maar zeker verdienstelijk. Daarmee komt hij echter niet in de buurt van de grote acteurs die echt hun stempel op het personage hebben gedrukt.

6. Zach Galifianakis in ‘LEGO Batman’

Wij dachten voor we aan dit lijstje begonnen ook niet meteen aan Zach Galifianakis, maar hij heeft toch echt een degelijke Joker neergezet. Dan hebben we het over de LEGO-versie uit ‘LEGO Batman’, een fantastische film die van je beeldscherm afspat. Galifianakis maakt de schurk niet zo angstaanjagend als de andere acteurs op deze lijst, maar de bizarre kant weet hij op verrassend emotionele wijze voortreffelijk over te brengen.

5. Cesar Romero in de Batman-televisieserie

Dit is waarschijnlijk de meest subjectieve en daarmee controversiële keuze in dit lijstje. De Joker van Cesar Romero stamt uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Hij zette echt een clown neer, vrij goofy en cartoonesk. Het hele manische en psychologische aspect vind je bij deze Joker niet echt terug.

Daardoor contrasteert deze vertolking sterk met de andere Jokers waarmee we de afgelopen decennia hebben kennisgemaakt. Niemand kan er echter omheen dat Romero op zijn eigen ijzersterke wijze het personage voor altijd op de kaart heeft gezet.

4. Joaquin Phoenix in ‘Joker’

De Joker van Joaquin Phoenix is zonder twijfel de meest realistische en gestoorde versie van Batmans aartsvijand tot nu toe. Het comics-gehalte is compleet verdwenen. In plaats daarvan zie je een zielige man steeds verder aftakelen. Het is troosteloos en confronterend. Daardoor kan zonder opsmuk het enorme acteertalent van Phoenix shinen. Van zijn ticks en dansjes tot zijn doordringende lach: dit is anno 2019 de meest relevante Joker, of je de film nu goed vindt of niet.

3. Jack Nicholson in ‘Batman’

Dit is de rol die de carrière van Jack Nicholson weer een nieuwe impuls gaf, en hoe. Hij wist de cartooneske kant van Romero op voortreffelijke wijze te combineren met de grimmigere origine van het personage uit de jaren ’40.

In zekere mate speelt Nicholson in deze film vooral zichzelf, en daar schaamt de acteur zich ook duidelijk niet voor. En vergis je niet: mede dankzij zijn acteerprestaties werd de basis gelegd voor het gouden tijdperk van superheldenfilms waar we nu middenin zitten.

2. Mark Hamill in de Batman-animatieserie

Wat ons betreft is Luke Skywalker niet de beste rol van Mark Hamill, maar de Joker. Bij zijn gezicht denk je niet meteen aan de schurk, omdat hij de rol vertolkte in een animatieserie als stemacteur. Toch wist hij zelfs met die beperkingen misschien wel de beste Joker ooit neer te zetten. Hoe Hamill met zijn stem speelt is ware kunst, en voor een generatie van fans de ultieme Joker.

1. Heath Ledger in ‘The Dark Knight’

Christopher Nolan zette met zijn ‘Dark Knight’-trilogie de moderne Batman neer, een hoge lat waartegen de nieuwste DC-films van Warner Bros. op pijnlijke wijze afsteken. Terrorisme, privacy: dit is een Gotham dat confronterend dichtbij de werkelijkheid komt.

Heath Ledger heeft het voor elkaar gekregen om in die wereld een Joker neer te zetten die je gelooft. Hij ging ongezond ver voor de rol, en stierf bovendien nog voor ‘The Dark Knight’ uitkwam. Na zij dood kreeg hij alsnog een Oscar, en terecht. Zijn Joker is een hoogtepunt waar niemand waarschijnlijk meer bij in de buurt gaat komen, en dat is misschien maar goed ook …

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
De beste Joker ooit? Alle 8 versies en acteurs van slechtst naar best
Sluiten