Zo kies je de juiste (koers)fiets of de juiste loopschoenen

Sportieve uitdagingen, professionele coaching en een epische reis als kers op de taart; de Belgische start-up Kommit doet zelfs de grootste couch potato weer zin krijgen in sport. Oprichters Jens Van Roost en Maxim Demeyer houden je op Manners alvast de spreekwoordelijke wortel voor de neus. Deze keer leggen ze uit welk materiaal je nodig hebt als je wil beginnen fietsen of lopen.

Je wilt een gezondere levensstijl en meer sport inbouwen in je leven. Je hebt jezelf een prachtig doel gesteld en je staat te trappelen om te beginnen trainen. Maar eerst … moet je het juiste materiaal kopen. Hoe begin je daaraan?

Zo kies je de juiste sportieve fiets

Het aanbod aan fietsen is enorm: van tweedehands stalen koersfietsen van honderdvijftig euro tot blitse carbon mountainbikes waar je vlot achtduizend euro voor neertelt. Voordat je je budget afbakent zal je eerst moeten bepalen welk type fiets je nodig hebt.

Ga je de fiets vooral gebruiken om te trainen? Dan is een koersfiets de logische optie. Ga je de fiets ook gebruiken om te pendelen? Dan kun je denken aan een gravelbike of een cyclocrosser. Beide fietsen kunnen alle types weer en wegdek aan, maar de gravelbike is iets comfortabeler en de cyclocrosser iets agressiever – en dus dat tikkeltje sneller. Ga je alleen maar crossen in de bossen? Of heb je een doel gesteld in een verlaten bergachtig gebied? Dan zal een mountainbike je beste bondgenoot zijn.

Is een duurdere koersfiets ook echt beter?

Nu je weet welk type fiets je zoekt, moet je nog bepalen hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Dat hangt natuurlijk volledig af van persoonlijke voorkeuren, maar er zijn wel enkele vuistregels. Zo koop je met een groter budget wel degelijk een betere fiets. Maar tegelijk vlakt de curve van hoeveel waar je voor je geld krijgt heel snel af.

Een voorbeeld: voor vijfhonderd euro kun je een degelijke tweedehands koersfiets vinden. Wil je duizend euro meer uitgeven (1500 euro dus), dan krijg je een veel betere fiets. Wil je nóg duizend euro meer spenderen (2500 euro), dan ga je nog slechts enkele procenten winnen. En als je daarna nog enkele procenten extra wilt winnen, kom je al snel bij de modellen van zevenduizend euro uit. Die laatste procenten zijn noodzakelijk voor de profrenners maar voor de beginnende sporter levert dit weinig meerwaarde.

Zo kies je de juiste loopschoenen

Een goed paar loopschoenen is de beste vriend van elke loper. En wat is een goed paar loopschoenen dan wel? Dat is een paar dat comfortabel om je voet zit en je vooral geen blessures oplevert. En dat hangt volledig af van persoon tot persoon. De gedroomde schoen voor persoon A kan blessures opleveren voor persoon B en omgekeerd.

Ga daarom naar een speciaalzaak die een dynamische loopanalyse uitvoert van je voet. Op die manier kun je meteen de ideale schoen vinden voor je profiel, en indien nodig kan de schoen zelfs nog aangepast worden op basis van je voet. Het kostenplaatje van zo’n fitting? Er zijn tegenwoordig in België een aantal winkels waar de service volledig inbegrepen is in de prijs van de schoenen. Blessures voorkomen hoeft dus geen geld te kosten.

Op zoek naar een sportieve uitdaging van formaat met persoonlijke begeleiding op maat? Kommit neemt je mee op een avontuurlijke reis.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Zo kies je de juiste (koers)fiets of de juiste loopschoenen
Sluiten