Lesley
Lesley Life 11 mei 2019

De katsu sando-sandwich is een hype in Londen en jij wilt ‘m ook maken

De katsu sando komt overgewaaid uit Japan en is nu een regelrechte hype in het land van de afternoon tea. Het is een soort schnitzel op wit brood, die de Londenaren verheffen naar hun eigen culinaire creatief. Oftewel: veel vlees, beetje brood. 

Katsu sando

De katsu sando is een heel simpele sandwich, bestaande uit twee sneetjes wit brood, belegd met tonkatsu. Oftewel: gepaneerd, gefrituurd varkensvlees (maar ook kip of rund wordt wel eens gebruikt, waaronder zelfs peperdure wagyu).

Een soort schnitzel op brood dus, afgemaakt met een flinke laag tonkatsusaus. Dat is de Japanse variant van barbecuesaus, op basis van Worcestershire, oestersaus en ketchup. Soms tref je ook nog wat kool aan op je broodje.

katsu sando

De katsu sando in Londen

In Londen vind je ‘m niet enkel met varkensvlees, maar ook met bijvoorbeeld Ibericovlees op toast van brioche of met een gefrituurde sardine. Waarom de sandwich het tot in het westen schopte? Waarschijnlijk door Wagyu Mafia, een Japans restaurant dat de wagyu katsu sando bedacht. Jep: twee sneetjes wit brood, maar dan met het duurste, beste rundvlees ter wereld erop. Het kost maar liefst 180 dollar, maar de vraag is enorm.

Dat broodje inspireerde het Australische bedrijf ZOMG dan weer om zich ook te gaan specialiseren in de katsu-sandwiches met wagyu. Toegegeven: Melbourne is niet bij de deur en Londen mag dan wel dichterbij zijn, je weet nooit wat de Brexit gaat geven.

Gemakkelijker is het dus om je eigen katsu sando te maken, bijvoorbeeld zoals hier op ‘I am a food blog’ met varkenskoteletjes. Liever echt aan de slag met wagyu? Dat wordt je in deze video voorgedaan.

Meer vlees op brood?

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
De katsu sando-sandwich is een hype in Londen en jij wilt ‘m ook maken
Sluiten