Entertainment

Ken je klassiekers #9: De domme Denen van Djuma Soundsystem

Je bent jong en je 'vergeet' die sample te clearen

Heel soms gaat het mis en mondt het (vermeend onrechtmatige) gebruik van een sample uit in een rechtszaak.  Dat overkwam de Denen van Djuma Soundsystem, bekend van die ene hit die ze scoorden in 2006: ‘Les djinns’.

Hit dankzij Trentemøller

Dat ‘Les djinns’ een megahit werd, heeft Djuma Soundsystem te danken aan hun landgenoot en collega-dj Trentemøller. Diens plaat ‘The last resort’ werd door de critici bejubeld en leverde hem de status van vernieuwer op. Eindelijk een dj-producer die de beukende beats eens niet in je strot ramde, maar koos voor een melodieuze, veel zachtere sound!

Trentemøller nam een remix van de originele song van Djuma Soundsystem op. Die remix sloeg aan in het clubcircuit en vervolgde zijn weg naar de mainstream hitlijsten.

Het bleef bij die ene hit voor Djuma Soundsystem. En ze zouden hem later nog vaak vervloeken, hun ene hit.

Turkse jazzdrummer

Toen ze voor ‘Les djinns’ een stukje muziek gebruikten van de Turkse jazzmuzikant Attila Engin, besloten de heren namelijk om dat níét aan hun platenfirma te melden. #dom

Dat dat van de wet niet mag, wisten ze bij Djuma Soundsystem natuurlijk ook wel. Toen ze later voor de rechtbank moesten verschijnen om het uit te leggen, weten ze hun keuze aan jeugdige onbezonnenheid: “We waren jong en dom”, vertelden ze aan The Copenhagen Post. #zoishetmaarnet

15-03-2019 - Floor