Jutta
Jutta Life 8 sep 2019

In dit skatepark doe je je tricks onder het alziend oog van God

Aan de buitenkant is er niets bijzonders te zien aan dit honderd jaar oude kerkje in het Noord-Spaanse Llanera. Wanneer je binnenstapt zul je echter geen altaar, kerkbanken of Mariabeelden ontdekken, wel een halfpipe, een stel rampen en bijzonder kleurrijke muurschilderingen. In dit skatepark waan je je zo in de zevende hemel. 

Skatepark in de kerk

“De kerk lag zo goed als in puin toen we startten,” zei skater Ernesto Fernández Rey. “De muren waren besmeurd, de verf bladderde af en er was overal stof.” Hij legde zich samen met enkele andere skaters met grote devotie toe op het project, dat vijf jaar duurde.

Ernesto en z’n kompanen noemde zichzelf de kerkbrigade en omdat de renovatie van de Santa Barbara veel geld zou kosten, gingen ze op zoek naar bedrijven die het project wilden steunen. Die vonden ze onder andere in Red Bull.

kerk wordt skatepark
Foto’s: Danny Leon / Red Bull Media
kerk wordt skatepark kerk wordt skatepark

De Sixtijnse Kapel van het skateboarden

Het resultaat mag er wezen: niet alleen is de kerk helemaal opgeknapt, een lokale kunstenaar, Okuda San Miguel versierde de muren en de kapellen met kleurrijk grafisch schilderwerk. De hoge plafonds en het zonlicht dat door de vele vensters valt komen zo nog beter tot hun recht. Okuda had, net als Michelangelo in de Sixtijnse Kapel in Rome, grote stellages nodig om de hoge plafonds en kapellen te kunnen beschilderen.

Er werd een toffe timelapse gemaakt van dit bijzondere project. Van de buitenkant lijkt het nog steeds een heel normale kerk, maar je weet: ‘t zit vanbinnen.

De skatetempel, die ‘La Iglesia Skate‘ of ‘El Kaos Temple’ wordt genoemd, werd ter plaatse met veel enthousiasme ontvangen, vooral omdat het in dat gebied zo’n 200 dagen per jaar regent. Daar kunnen wij ons wel iets bij voorstellen.

The Guardian

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
In dit skatepark doe je je tricks onder het alziend oog van God
Sluiten