Jutta
Jutta Food & Drinks 16 jul 2018

Dit gebeurt er als je koffie drinkt op een lege maag

Echte koffiedrinkers grijpen zodra ze wakker worden vrijwel direct naar hun favoriete cafeïnedrank. Lekker? Zeker. Geeft het een goed gevoel? Ook. Is koffie (altijd) goed voor je? Blijkbaar niet, helaas.

Koffie op een lege maag

Koffie drinken heeft wel degelijk (gezondheids)voordelen, zelfs voor het sporten. Alleen: koffie drinken – ook cafeïnevrije koffie – op een lege maag kan de nodige gezondheidsproblemen veroorzaken. De meeste hiervan beginnen bij het spijsverteringskanaal, maar de gevolgen reiken verder dan de maag.

Gastro-intestinale problemen

In je maag zitten zuren die nodig zijn om voedsel te verteren. Koffie duwt de productie daarvan tijdelijk in overdrive. Wanneer de maag leeg is kan dit heel onaangenaam voelen.

Daarnaast zal je lichaam op lange termijn net minder zuren produceren. Als dat het geval is vertraagt de spijsvertering. Bepaalde bacteriën in onze darmen hechten zich vervolgens aan onverteerde eiwitten en andere stoffen. Wanneer ze dat doen, produceren ze waterstofsulfide (hetzelfde spul dat rotte eieren hun heerlijke geur geeft): de verklaring van die riekende flatulentie.

Leer scheten laten als een gentleman

Voedingsproblemen

Uit een studie van Yokohama City University School of Medicine blijkt dat koffie het verteringsproces versnelt. Dat is dus te danken aan de verhoogde zuurproductie, die dus nog vele malen hoger is bij inname van koffie op een lege maag. Als voedsel (te) korte tijd in de darmen doorbrengt, worden vitaminen en mineralen niet volledig opgenomen – wat zorgt voor tekorten.

Waar cafeïne overigens wél schuldig aan is, is de versnelling van de afvoer van vloeistoffen uit het lichaam, via de nieren. Hierdoor krijgen de nieren niet genoeg calcium, magnesium, zink en andere belangrijke mineralen.

Vooral magnesium is een probleem; een tekort aan magnesium is volgens gezondheidscoach Jesse van der Velde klinisch geassocieerd met diverse gezondheidsproblemen, zoals stress, angst en depressie, allergieën, een hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, migraine, onvruchtbaarheid, tandbederf en nog veel meer.

Wacht dus ‘s ochtends even tot je ontbeten hebt met het nuttigen van een kop koffie.

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er als je koffie drinkt op een lege maag
Sluiten