Life

That’s The Spirit: Waarom je met oudjaar écht een (alcoholisch) kopstootje wilt

Een prachtig Nederlands drankritueel

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Deze week introduceren we het Kopstootje, een Nederlands drankritueel dat er vooral tijdens de feestdagen erg populair is.

Denk jij bij een kopstootje vooral aan Zinédine Zidane en probeer je dat tijdens het uitgaan zoveel mogelijk te vermijden? Dan heb je duidelijk nog nooit gehoord van het populairste (oké, en enige) drankritueel van onze noorderburen. In Nederland staat een kopstootje namelijk bekend als de combinatie van een jenevertje en een pint.

Dat jenevertje giet je boordevol en giet je vervolgens in een teug achterover, daarna drink je je pint op. En nee, die hoef je niet te atten.

Jenever + bier

En ja, we weten wat je denkt: na zeven kerstmarkten en evenveel ladingen aan jenever kun je het goedje vast niet meer ruiken of zien. Een écht goede graanjenever is echter iets totaal anders dan de fruitige waanzin aan kleuren die je aan het jeneverkraam krijgt.

Lijkt het je vreemd om bier bij jenever te drinken? Dat is het nochtans écht niet en dat heeft alles te maken met hoe beide drankjes gemaakt zijn: jenever is praktisch doorgestookt bier zonder hop. Beide drankjes zijn granig en fris, en de kruidigheid van de jenever vult de bitterheid van je pintje perfect aan. Schol!

Toch liever een iets klassieker drankje?

Bron: Esquire

27-12-2018 - Lesley