Thomas
Thomas Entertainment 1 feb 2019

Waarom de zware kritiek op Zac Efron als Ted Bundy (niet) terecht is

Vorige week verscheen ‘Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes’ op Netflix, een heftige documentaire over een van de grootste sociopaten en seriemoordenaars die ooit op deze aardbol heeft rondgelopen. De documentaire toont een indrukwekkend portret van het kwaad in menselijke vorm, maar ook Hollywood wil natuurlijk munt slaan uit het verhaal van Ted Bundy. De manier waarop wordt alleen niet door iedereen gewaardeerd.

Verkrachting, necrofilie en moord zijn slechts een paar strafbare feiten die Ted Bundy op zijn kerfstok heeft. Meer dan dertig vrouwen bracht hij om het leven voor hij op 24 januari 1989 op de elektrische stoel werd gezet. Als je hem ziet zou je dat overigens niet zeggen, want Ted Bundy zag er niet uit als een vreselijke man. Integendeel: op het eerste zicht zou je zeggen dat het een gewone en zelfs geen onaantrekkelijke kerel is.

Zac Efron als Ted Bundy

Daarom besloten ze in Hollywood om Zac Efron te casten voor de hoofdrol in ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’. De film verschijnt later dit jaar en draait om de beruchte seriemoordenaar. Dat Efron Ted Bundy gaat spelen vonden wij niet per se vreemd, het lijkt ons zelf een vrij logische keuze: Zac Efron is een knappe vent die ook in staat is om een duister alter ego aan te nemen.

Toch wordt ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’ na de release van de eerste trailer met de grond gelijkgemaakt. Veel mensen zijn helemaal niet blij met Zac Efron als Ted Bundy. Volgens velen wordt Bundy daardoor geseksualiseerd – zo zien we Efron bijvoorbeeld in bloot bovenlijf. Dat levert de film kritiek op, omdat roem na zijn dood precies is wat Bundy gewild zou hebben.

Is de kritiek terecht of niet?

De criticasters zien het als een enorme klap in het gezicht van alle nabestaanden. Hier valt natuurlijk wat voor te zeggen, maar het is wel een snel oordeel. ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’ wordt namelijk geregisseerd door Joe Berlinger, dezelfde man die ook de Netflix-documentaire heeft gemaakt.

Deze man kent de stof en lijkt niet iemand die even snel wil scoren. De keuze om Zac Efron te casten voor de rol van Ted Bundy is dan ook goed te verdedigen. Ted Bundy was een aantrekkelijke en charismatische man die wist hoe hij vrouwen moet verleiden. Het zou vreemd zijn om hem te laten spelen door een lelijke vent. Dit is nu eenmaal een heftig en confronterend verhaal dat in alle eerlijkheid verteld moet worden, hoe gruwelijk het ook is.

Release ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’

‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’ ging afgelopen weekend in première op het Sundance-filmfestival. De film heeft alleen nog geen distributeur en er is dus nog geen officiële releasedatum bekend. Je kunt al wel de documentaire op Netflix bekijken, al raadt de streamingdienst je wel aan om dat niet alleen te doen.

Netflix waarschuwt kijkers om deze nieuwe Original niet alleen te kijken

Bron: Dailymail

Reageer op artikel:
Waarom de zware kritiek op Zac Efron als Ted Bundy (niet) terecht is
Sluiten