Lesley
Lesley Life 1 dec 2019

Wanneer is kunstgras te koud om op te spelen?

Laat ons eerlijk zijn: het is net iets leuker om te voetballen in de zomer dan in de winter. In de zomer moet je op kunstgras dan wel opletten voor een verhit veld (en pijnlijke brandwonden als gevolg), in de winter is het vaak koud en nat. Bovendien kan kunstgras ook weleens onbespeelbaar worden door de kou. Maar wanneer is het dan écht te koud om op te spelen? 

Mocht je op een koude morgen hopen dat je wedstrijd niet doorgaat, dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Kunstgras kan heel goed tegen (droge) vorst, omdat het gemaakt is van polyethyleenvezel (PE). Da’s ook logisch, want het gras moet zowel bespeelbaar zijn in het koude Scandinavië als in het warme Afrika.

Ook het rubberen vulmateriaal kan, net zoals de winterbanden op je auto, goed tegen vorst. Het gras wordt dan wel wat harder. De temperaturen moeten dus al zakken tot onder de -15 graden voor je wedstrijd wordt afgelast.

Rijp op het gras

‘s Nachts kan er ook rijp ontstaan op het veld – je weet wel: die witte ijskristallen waardoor het kunstgras lijkt te glinsteren. Die ontstaat bij vrieskou door de overgang van waterdamp in ijs. Wanneer de zon er doorkomt, verdwijnt het ook weer snel. Bij bewolking blijft het langer liggen, maar met een sleepnet kun je het gemakkelijk verwijderen.

Het veld wordt dus niet onbespeelbaar, je moet alleen even opletten omdat het er iets gladder bij kan liggen dan gewoonlijk.

IJzel en sneeuw

Wanneer regen in aanraking komt met een bevroren oppervlak, ontstaat er ijzel. Ook dan kan het veld (te) glad worden om op te spelen, en kan het dus zijn dat je match wordt afgelast.

Sneeuw maakt het kunstgras niet kapot, maar veroorzaakt – opnieuw – gladheid, waardoor het noodzakelijk kan zijn om te match af te gelasten.

Strooien?

Het klinkt misschien logisch, maar sneeuw verwijderen wordt wel degelijk afgeraden. Sneeuwruimen met sneeuwscheppen kan de kunstgrasmat immers beschadigen. Strooien zorgt er dan weer voor dat er zout in de bodem en mogelijk in het grondwater terechtkomt, wat slecht is voor het milieu.

Hoe dan ook bepaalt de scheidsrechter of het veld bespeelbaar is of niet, maar nu weet je toch al waar je zelf op kunt letten.

Lees ook: Op dit grasveld speel je een potje voetbal op het dak

Men's Health

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wanneer is kunstgras te koud om op te spelen?
Sluiten