Jan
Jan Entertainment 26 dec 2019

18 legendarische jazzmuzikanten die je gewoon moet kennen

Vroeger was het een muziekstijl die vooral op straat en in kleine pubs werd gespeeld, tegenwoordig treden jazzmuzikanten ook op in concerthallen en op grote festivals. Maar dit is niet van de een op de andere dag gebeurd. Daar zijn iconen voor nodig geweest, belangrijke muzikanten die de jazz naar een groter publiek brachten. Deze legendarische jazzmuzikanten moet je kennen. 

Charles Mingus

Charles Mingus (1922-1979) was een Afro-Amerikaanse jazzmuzikant en hij oogstte roem voor zijn onderscheidende prestaties als bassist en voor zijn vernieuwend werk als componist. Hij werd geboren op 22 april 1922 in Nogales, Arizone, maar groeide op in Los Angeles. De beroemde muzikant speelde met niemand minder dan Louis Armstrong en Charlie Parker. Hij leed aan depressie, maar ondanks de ziekte maakte Charles in de jaren ’70 toch een succesvolle comeback.

Herbie Hancock

Herbie Hancock (1940) is een jazz-componist, bassist en pianist met een rijk en divers aanbod aan liederen, zoals ‘Maiden Voyage’ en ‘Rockit. In zijn carrière heeft hij onder andere gewerkt met Donald Byrd en Miles Davis, terwijl hij ondertussen bezig was met het ontwikkelen van zijn eigen debuutalbum, ‘Takin’ Off’. Ook heeft Herbie een Oscar en een aantal Grammy’s gewonnen.

Benny Goodman

Benny Goodman (1909 – 1986) werd ook wel ‘The King of Swing’ genoemd. Hij was als klarinettist en componist verantwoordelijk voor verschillende hitsingles, nog in de jaren voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Benny ging op veertienjarige leeftijd van school en hij trad toe tot de American Federation of Musicians. In de jaren ’30 bereikte hij zijn hoogtepunt, toen swing razend populair was.

Dave Brubeck

Dave Brubeck (1920 – 2012) was een Amerikaanse jazzpianist en componist, welbekend om zijn ongebruikelijke maatsoorten in de jazz. Ook stond hij bekend om zijn songs, zoals ‘In Your Own Sweet Way’ en ‘The Duke’. Brubeck werkte als een jazzpianist voordat hij het Dave Brubeck Quartet begon in 1951. Het lied ‘Take Five’ is zijn bekendste opname ooit. Het nummer is gecomponeerd door de saxofonist Paul Desmond en het album ‘Time Out’, waar het nummer op stond, zou het eerste jazzalbum worden met meer dan een miljoen verkochte exemplaren.

Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald (1917 – 1996), ook wel bekend als The First Lady Of Song, was een Amerikaanse jazz-zangers. Nadat ze in een amateurwedstrijd werd ontdekt, debuteerde Ella in het Apollo-theater in 1934. Ze schreef geschiedenis door als eerste Afro-Amerikaanse vrouw een Grammy-award te winnen en mocht er in de loop der jaren dertien op haar naam schrijven. Tot op de dag van vandaag verkocht ze meer dan veertig miljoen albums.

Dizzy Gillespie

Dizzy Gillespie (1917 – 1993) begon zijn carrière in de jaren ’30 door te spelen in prominente swingbands, waaronder die van Benny Carter en Charlie Barnet. Later startte hij zijn eigen band en ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die bekend staat als bebop. Hij werkte samen met muzikale grootheden waaronder Cab Calloway, Ella Fitzgerald en Duke Ellington. Een paar van zijn beste composities zijn ‘Oop Bob Sh’ Bam’, ‘Groovin’ High’ en ‘Salt Peanuts’. Vandaag de dag wordt hij gezien als een van de meest invloedrijke figuren van jazz en bebop.

Billie Holiday

Billie Holiday (1915 – 1959) was een van de meest invloedrijke jazzmuzikanten en -zangeressen aller tijden. Ze had een lange, bloeiende carrière, tot ze de strijd met haar drugsverslaving verloor. Billie’s autobiografie werd verfilmd in 1972 onder de naam ‘Lady Sings the Blues’.

Oscar Peterson

De Canadees Oscar Peterson (1925 – 2007) verhuisde naar de Verenigde Staten in 1949 om vervolgens een bekende jazzpianist en componist te worden in de jaren ’50, ’60 en ’70. Oscar speelde met veel van de grootste jazzmuzikanten en andere muzikanten uit zijn tijd. Zijn opnames leverden hem acht Grammy-awards op.

Thelonious Monk

Thelonious Monk (1917 – 1982) is een van de eerste muzikanten die zichzelf in de moderne jazz en bebop ging bemoeien. Voor een groot deel van zijn carrière speelde de jazzmuzikant met kleine groepen op Milton’s Playhouse. Veel van zijn composities zijn welbekende jazznummers geworden, waaronder ‘Well You Needn’t’, ‘Blue Monk’ en ‘Round Midnight’.

John Coltrane

John Coltrane ( 1926 – 1967) was een Amerikaanse jazzsaxofonist en wordt gezien als een van de belangrijkste en meest invloedrijke vernieuwers in de geschiedenis van jazz. Coltrane speelde in nachtclubs tijdens de late jaren ’40 en de vroege jaren ’50, maar ook op opnames van muzikanten als Dizzy Gillespie en Earl Bostic. De eerste opgenomen solo van John is te horen in het nummer ‘We Love To Boogie’ van Gillespie in 1951. John werd echt bekend toen hij zich bij het Miles Davis Quintet voegde in 1955. Twaalf jaar later stierf de beste man aan leverkanker in Long Island, New York.

Nat King Cole

Nat King Cole (1919 – 1965) dankt het grootste deel van zijn muzikale roem aan zijn zachte baritonstem, die hem goed van pas kwam in de bigband- en jazz-genres. In 1956 werd Cole de eerste Afro-Amerikaanse artiest die een verscheidenheid aan televisieseries mocht maken. Voor vele blanke gezinnen was Cole de eerste zwarte man die elke avond werd verwelkomd in hun woonkamer.

Charlie Parker

Charlie Parker (1920 – 1955) was een legendarische jazzsaxofonist die, samen met Dizzy Gillespie, de uitvinder was van de muziekstijl genaamd bebop. Hij speelde in veel verschillende bands samen totdat hij in 1944 een team vormde met Gillespie. Vanaf dat moment in de geschiedenis, brak bebop definitief door als dé eigentijdse jazzvorm.

Miles Davis

Davis (1926 – 1991) is de hoofdrolspeler in de ontwikkeling van jazz. Toen hij achttien was vertrok hij van Illinois naar New York City om zijn muzikale droom waar te maken. Gedurende zijn hele leven stond hij aan het roer bij de grootste veranderingen in de muziekstijl. In totaal won Davis negen Grammy-awards.

Duke Ellington

De carrière van de legendarische Duke Ellington (1899 – 1974) duurde meer dan een halve eeuw en gedurende die periode componeerde Ellington meer dan duizend nummers. Hij creëerde een van de meest onderscheidende geluiden in de American music.

Louis Armstrong

Louis Armstrong ( 1901 – 1971) was een Amerikaanse jazztrompettist, maar hij stond vooral bekend als een zanger en entertainer. Hij had meerdere bijnamen, waaronder Satchmo, Pops en later Ambassador Satch. Hij werd vanaf de jaren ’20 bekend. Armstrong beïnvloedde ontelbare muzikanten met zowel zijn gedurfde trompetstijl als de unieke stem. Zijn charismatische podiumpresentaties lieten een indruk achter bij velen, binnen en buiten de jazzwereld. Zijn bekendste nummers zijn ‘Star Dust’, ‘La Via En Rose’ en ‘What a Wonderful World’.

Sarah Vaughan

Sarah Vaughan ( 1924 – 1990) is misschien iets minder bekend, maar wordt net als Billie Holiday en Ella Fitzgerald tot de grootsten in de jazz gerekend. Met haar enorme bereik en expressieve stemgeluid wist ze zich te onderscheiden.

Quincy Jones

Quincy Jones (1933) begon als jazzmuzikant, schreef later albums voor Count Basie, Frank Sinatra en heel veel andere muzikanten, maakte films en is de grote man achter ‘Thriller’ van Michael Jackson.

Toots Thielemans

En dan nog een Belgische jazzmuzikant die niet mag ontbreken in dit lijstje: Toots Thielemans (1922 – 2016). Je kent hem zeker van de mondharmonica, maar Thielemans speelde ook accordeon en gitaar. Weetje: hij is te horen in de beginmelodie van ‘Sesamstraat’ en kreeg daarvoor … 37 dollar.

Lees ook: 10 muziekdocumentaires op Netflix die je gezien wilt hebben

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
18 legendarische jazzmuzikanten die je gewoon moet kennen
Sluiten