Noah
Noah Entertainment 9 jan 2020

Marvel Studios-baas onthult link tussen Marvel en ‘Harry Potter’

Anno 2020 lijkt er nog maar weinig tussen kleine indie-films en peperdure blockbusters in te zitten. Elke grote studio wil Marvel Studios achterna, met een eigen Marvel Cinematic Universe. Het consistente scoren van Kevin Feige en Co. is iets waar veel franchises enkel van kunnen dromen.

Iedereen wil Marvel Studios zijn

Niet voor niks poogt vrijwel elke grote studio op dit moment om zijn eigen cinematic universe op te zetten. Nieuwe titels floppen steeds vaker, en elke film vormt weer een nieuw risico. Elke keer moet je immers weer het publiek overtuigen, een doelgroep aanboren die je naar de bioscoop moet trekken.

Films als de Marvel-titels zijn (tot op een bepaald niveau) een garantie voor succes, en vormen de blauwdruk voor de ambities van vrijwel elke grote Hollywood-studio. Maar door wie wordt Marvel Studios-baas Kevin Feige eigenlijk geïnspireerd?

‘Harry Potter’ als inspiratiebron

Door de Marvel Comics natuurlijk, horen we je al denken, maar dat is niet het antwoord dat Feige gaf tijdens zijn bezoek aan de New York Film Academy. Daar werd een Q&A georganiseerd, waar hem gevraagd werd wat zijn inspiratiebron is geweest voor het Marvel Cinematic Universe. Zijn antwoord? ‘Harry Potter’!

“Ik denk altijd terug aan mijn ervaring met de ‘Harry Potter’-films. De boeken heb ik nooit gelezen, maar ik heb wel iedere film tijdens het openingsweekend gezien. Ik keek ernaar en genoot ervan, maar vergat het vervolgens weer … totdat het nieuwe deel uitkwam. De films waren zo goed gemaakt dat ik alles kon volgen. Ik vroeg mezelf soms wel eventjes af wie nu ook alweer wie was, maar voor het grootste gedeelte kon ik alles gemakkelijk bijhouden,” aldus Feige.

De grote uitdaging

De architect achter de tientallen Marvel-films van het afgelopen decennium heeft dus veel geleerd van de structuur en opbouw van de ‘Harry Potter’-films. De grootste uitdaging wanneer je zo’n groot universum opbouwt blijft immers dezelfde: hoe voorkom je dat je kijkers achterlaat die de film geen vijftien keer gezien hebben? Hoe houd je het verhaal toegankelijk na zoveel films, zelfs voor nieuwkomers?

Overigens is dit niet de eerste keer dat de architecten achter het MCU ‘Harry Potter’ als inspiratiebron noemen. Joe en Anthony Russo, de regisseurs van ‘Avengers: Infinity War’, ‘Avengers: Endgame’ en ‘Captain America: The Winter Soldier’ benadrukten eerder dit jaar dat ze het tijdreis-element van ‘Endgame’ vooral van de derde ‘Harry Potter’-film hebben afgekeken.

Ook leuk: Even op zolder kijken: eerste ‘Harry Potter’-boek voor waanzinnig bedrag geveild

New York Film Academy

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Marvel Studios-baas onthult link tussen Marvel en ‘Harry Potter’
Sluiten