Entertainment 29 dec 2018 Jutta

Manners Filmfanaat #5: Comedy-specials op Netflix die je kater genezen

De Manners filmfanaat laat elke week in zijn (bioscoop)kaarten kijken, maar omdat je op nieuwjaarsdag liever met je kater in je eigen zetel hangt zijn hier vijf comedy-specials die je pijn kunnen verzachten, en ze staan gewoon op Netflix. 

1. Chris Rock – ‘Tamborine’

Na een afwezigheid van tien jaar bewijst de ondertussen 53-jarige Chris Rock waarom hij nog steeds de allergrootste stand-upcomedian ter wereld is. In ‘Tamborine’ toont hij zich even gevat en scherp als in zijn eerdere iconische shows en weet hij het publiek te bespelen als geen ander. Hij kaart op originele wijze onderwerpen als racisme aan en al balanceert hij daarbij vaak op het randje van het toelaatbare, als ervaren koorddanser weet hij perfect de balans te bewaren. Schaterlachen gegarandeerd.

2. Jim Gaffigan – ‘Cinco’

Als je op nieuwjaarsdag brak in de zetel hangt heb je niet per se behoefte aan comedy met een boodschap en dan is Jim Gaffigan je man. Hij brengt ondubbelzinnig entertainment en doet je lachen met de absurditeit van alledaagse dingen. Die spiegels in de fitness bijvoorbeeld, want waarom zou je in godsnaam naar je eigen rode kop willen kijken terwijl je je verder in het zweet werkt? Brein uit, lachspieren aan en uitkateren met een lach.

3. Hannah Gadsby – ‘Nanette’

Wat, een vrouw met humor? Een lesbische vrouw dan nog, en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Toch is dit geen show voor misnoegde feministen, maar een geslaagd en een herkenbaar verhaal voor iedereen die ooit eens een momentje aan zichzelf twijfelde.

Wat de show helemaal af maakt is dat Hannah Gadsby afrekent met de stereotiepe zelfspot waar ook bij ons comedians als William Boeva en Kamal Kharmach zich al te gemakkelijk van bedienen.

4. Trevor Noah – ‘Son of Patricia’

Niet alleen kennen we Trevor Noah als de waardige opvolger van Jon Stewart in ‘The Daily Show’, hij is ook een begenadigde comedian. Trevor Noah gebruikt zijn eigen levenservaring als zijn grootste kracht. De in Johannesburg geboren komiek en presentator is immers als volwassen man naar Amerika verhuisd en slaagt er daardoor in om over gebeurtenissen en denkbeelden te reflecteren vanuit twee uiteenlopende perspectieven. Dat, samen met de hilarische verhalen uit zijn kindertijd, maakt Noah relatable voor iedereen.

5. Patton Oswalt – ‘Annihilation’

Uit onze lijst van komieken is het Patton Oswalt die het meeste respect verdient, wetende dat hij deze show heeft geschreven een jaar na de plotse dood van zijn vrouw in april 2016. De eerste helft van ‘Annihilation’ heeft alles weg van een gewone show waarin hij de Amerikaanse politiek onder handen neemt, maar het is in het tweede deel dat de grote kracht ligt.

Patton heeft het hele verwerkingsproces van de dood van zijn vrouw mee verweven in zijn show en laat het publiek toe om in zijn ziel te kijken. Zo’n zwaar thema aankaarten in comedy is ontzettend moedig en dat Patton na dit vreselijk drama nog steeds zijn lach heeft kunnen bewaren, maakt deze show adembenemend en een absolute must.

Liever een film of een serie?

Manners filmfanaat #4: waardige opvolgers voor ‘The Sopranos’ en ‘Spider-Man’

Reageer op artikel:
Manners Filmfanaat #5: Comedy-specials op Netflix die je kater genezen
Sluiten