Entertainment 5 jan 2019 Jutta

Manners Filmfanaat #6: van bitch fight tot echt gevecht

Het aanbod op Netflix is zo groot dat je bijna zou vergeten dat er ook elders films en series vertoond worden. Daarom laat onze filmfanaat elke week in zijn (bioscoop)kaarten kijken. En vooruit dan, er zitten óók Netflix-tips bij. 

‘Creed II’

Regie: Steven Caple JR
Met: Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Michael B. Jordan
Release: Vanaf 9 januari in de bioscoop

Generaties van mannen zijn opgegroeid met Rocky en de man die niet spontaan met ‘Eye of the Tiger’ begint mee te zingen moet nog geboren worden. Rocky staat voor meer dan alleen maar boksen. De films gaan over jezelf opwerken, over omgaan met teleurstelling en over je niet laten doen, maar keer op keer weer op te staan.

Rocky staat voor respect. Respect voor jezelf maar ook voor je tegenstander. Gebruik deze achtste en laatste film met Sylvester Stallone om dat nog eens goed in je oren te knopen terwijl Rocky en Adonis Creed worden geconfronteerd met hun gemeenschappelijk verleden.

‘The Possession of Hannah Grace’

Regie: Diederik van Rooijen
Met: Shay Mitchell, Grey Damon, Kirby Johnson
Release: Nu in de bioscoop

Een goede horrorfilm kunnen we van tijd tot tijd wel eens smaken. Wat het exorcisme-genre betreft, zijn er reeds een aantal topfilms die menig kijker haast een natte broek hebben bezorgd. Denk maar aan ‘The Blair Witch Project’ of ‘The Exorcism of Emily Rose’. Helaas zijn er ook wel heel wat B-films verschenen die slechts een zwak afkooksel van deze toppers zijn.

Gelukkig weet ‘Penoza’-regisseur Diederik van Rooijen deze valkuil te vermijden en levert hij een sfeervolle horrorfilm af waarbij je je nagels tot op het bot afkluift. En dat ondanks het beperkte budget! Dus daal mee af in het mortuarium met voormalige politieagente Megan Reed en laat je maar eens goed de stuipen op het lijf jagen.

‘The Favourite’

Regie: Yorgos Lanthimos
Met: Emma Stone, Rachel Weisz, Joe Alwyn
Release: Vanaf 9 januari in de bioscoop

Yorgos Lanthimos, bekend van ‘The Lobster’, levert deze keer een fantastische kostuumfilm af die boordevol zwarte humor zit. Met ‘The Favourite’ bevinden we ons aan het begin van de achttiende eeuw. Queen Anne, waarvan gefluisterd wordt dat ze een lesbisch kantje heeft, regeert over Schotland, Engeland en Ierland.

Haar vriendin Lady Sarah Churchill is haar “steun en toeverlaat” en kan dus ook rekenen op een bevoorrechte positie aan het Engelse hof waar ze van tijd tot tijd wel eens misbruik van maakt. Wanneer Abigail Masham een plek aan het hof krijgt en in de smaak van de koningin valt, begint Lady Sarah op haar bevoorrechte voetstuk te wankelen.

Wat volgt is een driehoeksverhouding waarin een vileine strijd om de gunst van de koningin uitbarst waarbij zowat alles gepermitteerd is. ‘The Favourite’ is duidelijk geen doorsnee kostuumfilm en we kunnen de verfrissende ‘fuck’, ‘fucking’ en ‘cunt’ die meermaals over de lippen van de Engelse hofdames en koningin vloeien wel smaken.

‘Black Mirror: Bandersnatch’

Regie: David Slade
Met: Fionn Whitehead, Will Poulter, Craig Parkinson
Release: Nu op Netflix

Hadden we al gezegd dat er een interactieve film van ‘Black Mirror’ op Netflix staat? Ja hoor! Tijdens het kijken maak je keuzes en afhankelijk daarvan ontvouwt het verhaal zich. Wil je alle 312 minuten van de film zien, dan zul je ‘Black Mirror: Bandersnatch’ dus meerdere malen moeten bekijken. Gelukkig is dat gezien het niveau van de serie zeker geen straf.

Meer recente releases?

Met deze keuzes zie je élk einde van ‘Black Mirror: Bandersnatch’

Reageer op artikel:
Manners Filmfanaat #6: van bitch fight tot echt gevecht
Sluiten