Entertainment 12 jan 2019 Jutta

Manners Filmfanaat #7: nieuw werk van M. Night Shyamalan en Barry Jenkins

Het aanbod op Netflix is zo groot dat je bijna zou vergeten dat er ook elders films en series vertoond worden. Daarom laat onze filmfanaat elke week in zijn (bioscoop)kaarten kijken. En vooruit dan, er zitten óók Netflix-tips bij. 

‘Glass’

Van: M. Night Shyamalan
Met: James McAvoy, Samuel L. Jackson, Bruce Willis
Release: vanaf 16 januari 2019 in de bioscoop

Open eindes zijn vreselijk, want soms wil je gewoon weten hoe een verhaal afloopt. Is Tony Soprano nu dood of niet? Wat zat er in dat mysterieuze koffertje dat John Travolta en Samuel L. Jackson de hele tijd met zich meedroegen in ‘Pulp Fiction’? Wie schoot er op het einde van ‘Jagten’ op Mads Mikkelsen? Ook M. Night Shyamalan liet de kijker al eens in het ongewisse in zijn ‘Unbreakable’ uit 2001. Wat gebeurde er met Dun en Elijah? Werd de deur op een kiertje gehouden voor een vervolg? We hadden er het raden naar.

Toen kwam ‘Split’ uit. Op zich leek dit een losstaande film, waarin ene Kevin 23 verschillende persoonlijkheden had en waarvan er één een zeer gevaarlijk man was, The Beast genaamd. Een goede film, maar wat ‘Split’ dan weer heel interessant maakte, was dat in de laatste minuten van de film opeens Dun weer opdook. Kon het dan echt zijn? Was er een vervolg op komst en had ‘Split’ ermee te maken? En inderdaad, het verhaal van Elijah en Dun was nog niet helemaal uitverteld. Shyamalan brengt in dit derde en laatste deel een explosief einde aan het verhaal, waarin een verslagen superschurk nog steeds kan uithalen.

‘Colette’

Van: Wash Westmoreland
Met: Keira Knightley, Eleanor Tomlinson, Fiona Shaw
Release: vanaf 16 januari 2019 in de bioscoop

‘Colette’ is het waargebeurde verhaal van de vrouw van de Parijse schrijver Henri Gauthier-Villars. Het plattelandsmeisje trouwde en kwam daardoor in de negentiende-eeuwse Parijse upper class terecht. Omdat ze maar moeilijk haar draai vindt, begint ze dagboeken te schrijven die vol staan met sensuele fantasiëen. Het koppel besluit ze uit te brengen onder de naam van haar man en de novellereeks wordt een regelrechte hit in Frankrijk.

In het preutse Frankrijk van die tijd wordt het koppel een ware sensatie, maar hier komt abrupt een einde aan wanneer haar eigen man haar verraadt. Keira Knightley weet Colette op een voortreffelijke manier neer te zetten en slaagt er zoals steeds in om enkel met haar mimiek de kijker in vervoering te brengen. Een prachtige kostuumfilm die absoluut niet saai aanvoelt en vanaf de eerste minuut weet te intrigeren.

‘How to Train Your Dragon III’

Van: Dean DeBlois
Met: Jay Baruchel, Cate Blanchett, Gerard Butler, Kit Harington
Release: vanaf 16 januari 2019 in de bioscoop

Laten we eerlijk zijn, sommige tekenfilms worden niet enkel gemaakt voor kinderen. Hoeveel vrouwen beginnen nog steeds hysterisch mee te zingen wanneer de eerste noten van ‘Let It Go’ door de speakers galmen? Andere tekenfilms zijn niet eens geschikt voor kinderogen, denk maar aan ‘Watership Down’. Nu we erbij stilstaan … die film was zelfs niet geschikt voor menige paar volwassen mannenogen.

Gelukkig zijn er ook films die zowel kindvriendelijk als adult proof zijn. Dat verplichte cinémabezoekje met je neefje of nichtje wordt zo een heel pak minder ‘verplicht’. ‘How to Train Your Dragon III’ is hier een goed voorbeeld van. Negen jaar na de eerste film zetten we ons nog steeds graag neer met een grote zak popcorn om naar de derde in rij te kijken. En we hoeven ons er absoluut niet voor te schamen. Draken, vikings, en een goede portie humor, wat heb je meer nodig om ons gelukkig te houden?

Wij zijn misschien wat ouder geworden sinds de eerste film, maar dat geldt ook voor Hiccup en Toothless en dat maakt deze film net zo leuk. Dus haal dat innerlijke kind en die grote zak popcorn maar boven en … let it go.

‘If Beale Street Could Talk’

Van: Barry Jenkins
Met: KiKi Layne, Stephan James, Regina King
Release: vanaf 14 januari in de bioscoop

In 2017 was ‘Moonlight’ met drie beeldjes een van de grote winnaars op de Oscars. Het was dus ook halsreikend uitkijken naar de nieuwste film van Barry Jenkins. Dat werd ‘If Beale Street Could Talk’, naar de gelijknamige roman van James Baldwin. En weer weet de regisseur het publiek te beroeren.

‘If Beale Street Could Talk’ vertelt het verhaal van de negentienjarige Afro-Amerikaanse zwangere Tish die in het Harlem van de jaren 70 een wanhopige strijd voert om de onschuld van Fonny – haar vriend en de vader van haar ongeboren kind – te bewijzen voor een verkrachting die hij niet heeft begaan. Maar dat is niet het enige gevecht dat Trish moet voeren. Zo moet zij ook de confrontatie met haar familie aangaan en hen het nieuws van haar zwangerschap vertellen. Dat ze ongehuwd is en de vader van het ongeboren kind in de gevangenis zit, maakt dit nog moeilijker.

‘If Beale Street Could Talk’ is een prachtig en hartverscheurend liefdesverhaal en tegelijk een eerbetoon aan de Afro-Amerikaanse bevolking, die onder rassenhaat en rassenongelijkheid gebukt ging. Jenkins bewees met ‘Moonlight’ al dat hij een begenadigde regisseur is en met deze film levert hij weer een pareltje af. Het feit dat de prent al genomineerd werd voor drie Golden Globes en dat Regina King, die hier de moeder van Trish vertolkt, de prijs voor beste actrice won, doet ons dan ook vermoeden dat Jenkins wel eens voor de tweede keer op rij met een gouden beeldje naar huis zal gaan.

Het derde seizoen van ‘Lucifer’

Van: Tom Kapinos
Met: Tom Ellis, Lauren German, D.B. Woodside, Lesley-Ann Brandt
Release: Nu op Netflix

Goed nieuws voor bingewatchers: niet alleen kun je nu eindelijk het derde seizoen van ‘Lucifer’ bekijken, Netflix heeft meteen ook de rechten voor het vierde en de volgende seizoenen gekocht en zal die dus ook spoedig op ons loslaten. Tom Ellis vertolkt nog steeds op een magistrale manier The Big Man Down Under die een nachtclub op aarde uitbaat en weigert terug naar zijn oude job te gaan in de hel.

The devil is in the detail en iedere aflevering is een plezier om naar te kijken. Lucifer is modieus, weet hoe hij met vrouwen moet omgaan, is grappig en constant omgeven door vrouwelijk schoon. Let’s face it, je wilt hem gewoon zijn. But be careful what you wish for en hou het bij naar de duivel kijken in plaats van een duivel te worden.

Reageer op artikel:
Manners Filmfanaat #7: nieuw werk van M. Night Shyamalan en Barry Jenkins
Sluiten