Deze smartphoneprinter hoef je nooit op te laden

Terug naar de essentie van fotografie

Prachtig vergezicht, stoere hond of een selfie met je kersvers lief – we maken dagelijks foto’s met onze smartphone, om ze vervolgens uit het oog te verliezen tussen duizenden gelijkaardige kiekjes. Maar is de essentie van fotografie niet net het vastleggen van wat bijzonder is? 

Dat is althans wat Holga vindt, een bedrijf dat al zo’n dertig jaar camera’s produceert, die vaak gebruikt worden om impressionistische en surrealistische foto’s te maken. Om de snelle telefoonfoto’s terug een bijzonder randje te geven, lanceren ze nu een volledig mechanische smartphoneprinter. Daarmee kun je je smartphonefoto’s printen en het mooie is dat het apparaat geen batterij nodig heeft.

Printer zonder batterijen en Bluetooth

Voor wie pas een jaar of vijf geleden uit z’n luier is gestapt: voor de komst van digitale camera’s waren er analoge camera’s die helemaal geen batterij nodig hadden. Ze werkten volledig mechanisch en het enige dat jij daarvoor hoefde te doen was aan een wieltje draaien, op een knopje duwen en je fotorolletje laten ontwikkelen. En dan kreeg je een stuk of 24 papieren foto’s – nee, geen duizend zoals er op je telefoon staan – die je kon inkaderen of in je agenda bewaren.

Dat idee wil Holga ook naar de smartphone brengen en de Holga-printer zou daarvoor moeten zorgen. Net zoals de oude camera’s is de printer ook volledig mechanisch en hoef je hem niet telkens op te laden. Ook hoef je het apparaat niet te koppelen aan je smartphone via Bluetooth, wat ook helpt om je smartphone-batterij wat langer te laten meegaan.

Holga fotoprinter

Zelf foto’s printen

Om een foto te printen met het apparaat maak je eerst een foto met je smartphone. Je kunt de bijbehorende Holga-app gebruiken om het typische Holga-effect te creëren en zo je foto’s wat bijzonderder te maken. Vervolgens open je de foto op je smartphone en leg je je toestel op de printer. Hierna druk je de mechanische sluiterknop in en draai je aan een knop om je foto te printen.

De Holga-printer is een Kickstarter-project en je kunt het apparaat in het wit, zwart of roze bemachtigen met een pledge van 44 euro. Voor dat geld kun je echter ook héél veel smartphonefoto’s laten printen, geef toe dat je dat al zo lang eens wilde doen.

03-11-2018 - Jelle