Noah
Noah Entertainment 22 jan 2020

De lijst met de meest lucratieve Spotify-nummers ooit is bekend

Artiesten moeten het tegenwoordig vooral hebben van optredens en de verkoop van merchandise. Maar hoe karig zijn de bedragen die Spotify uitkeert nu echt?

De muziekindustrie is in de afgelopen decennia in sneltempo veranderd. Weinig documentaires weten dat zo treffend in beeld te brengen als ‘The Defiant Ones’, op Netflix. Daarin zie je hoe Dr. Dre en Jimmy Iovine meermaals op die veranderingen inspeelden en zo een imperium opbouwden.

Waar de overstap van vinyl naar CD’s al als disruptive werd ervaren, bracht het internet een nog veel grotere transformatie met zich mee. Van illegaal downloaden via Napster en Limewire tot de opkomst van streaming: de muziekindustrie zag zijn verdienmodellen keer op keer overhoop gegooid worden.

Je leest vaak dat artiesten veel minder dan vroeger verdienen, mede doordat streamingdiensten als Spotify en Apple Music zo weinig per play uitkeren. Bands moeten het vaak vooral hebben van optredens en merchandise.

Meest lucratieve Spotify-nummers

Maar hoeveel verdienen de grootste artiesten nu eigenlijk aan Spotify? Een nieuw onderzoek van Broadband Deals maakt dat verrassend inzichtelijk. Zij hebben een toplijst gemaakt met de nummers die op de Zweedse streamingdienst het meest hebben opgeleverd voor de artiesten.

Op nummer 1 staat Ed Sheerans ‘Shape of You’ uit 2017, in totaal 2,3 miljard keer gestreamd. Dat levert de beste man het nette bedrag van 9.140.199,05 euro op. Daar kun je prima de rest van je leven van leven.

Foto: Broadband Deals

Op de tweede plek staat ‘One Dance’ van Drake, met Wizkid en Kyla. Dat nummer is 1,7 miljard keer gestreamd, waardoor er 6.941.321,52 euro gestort kon worden. Dat bedrag gaat overigens naar het label, dus het is maar de vraag wat de artiesten er zelf aan overhouden.

De top 3 wordt afgesloten met ‘Rockstar’ van Post Malone en 21 Savage. Dat nummer bracht tot nu toe 6.739.262,50 euro op na 1.7 miljard streams. Verder bestaat de top 10 onder andere uit The Chainsmokers, Camila Cabello, Justin Bieber en Major Lazer. Ed Sheeran heeft ook de nummer 11 in handen, met ‘Perfect’.

Het is overigens maar de vraag of Sheeran rijk zal worden van ‘Shape of You’. Door een lopende rechtszaak rondom vermeend jatwerk is de kans aanwezig dat hij naar het geld kan fluiten. Benieuwd naar de rest van de top 200 meest gestreamde en lucratieve nummers op Spotify? Je kunt het overzicht hier checken.

Ook leuk: Herbeleef alle Tarantino-films met deze door Quentin gemaakte Spotify-playlist

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
De lijst met de meest lucratieve Spotify-nummers ooit is bekend
Sluiten