Lesley
Lesley Health 27 jun 2019

Zo zorg je ervoor dat je minder zweet tijdens deze helse hittegolf

De temperaturen swingen deze week de pan uit en als jij – net als onze redacteurs – het ‘geluk’ hebt om geen airco op je werkplek te hebben, dan zweet je je vast te pletter. Omdat je niet wilt bekendstaan als ‘die collega’ of ‘de stinker’ zijn er een paar tips die je maar beter ter harte neemt.

Let op de temperatuur van je douche

Natuurlijk is het goed dat je nog even een verkwikkende douche neemt voor je naar je werk vertrekt, en na een hete nacht met helse temperaturen is de verleiding groot om een ijskoude douche te nemen. Daar koel je vanaf, toch? Helaas klopt die logica niet helemaal.

In eerste instantie koelt je lichaam inderdaad af, maar door de frisse temperatuur sluitende bloedvaten rond je huid zich af om de warmte binnen te houden. De hitte – die je zo wanhopig probeert te vermijden – blijft dus in je lichaam zitten en na verloop van tijd krijg je het weer te warm en ga je zweten. Probeer daarom te kiezen voor een douchetemperatuur die nét onder je eigen lichaamstemperatuur ligt – iets lager dan 37 graden dus.

Pas je kleding aan

Ga niet voor strakke kleren, maar kies net voor loszittende, ruime kleding. Je gaat er minder snel door zweten én als je dan toch zweet, vallen je zweetvlekken minder op. Zweetgeur blijft op die manier ook minder in je kleren hangen.

Ga verder voor lichte, ademende stoffen, zoals katoen en linnen. Hoe lichter de stof, hoe beter je lichaam kan afkoelen en hoe minder je dus gaat zweten.

Let op met bepaald voedsel

Een logische hier is pikant eten. Hoe pikanter je lunch, hoe meer je lichaam probeert om zichzelf weer af te koelen en dat doet het door te zweten. Geloof ons: je wilt niet én de hitte trotseren én een beetje sterven door een pikante kokoscurry. Ook te veel cafeïne is geen goed idee.

Je eet het best ook eventjes wat minder zout: hoe meer je daarvan consumeert, hoe harder je lichaam moet werken om dat teveel weg te werken … en dan doet het in de vorm van zweet.

Drink genoeg en eet kleinere porties

Om je eten af te breken heeft je spijsverteringsstelsel energie nodig, wat er ook weer voor zorgt dat je het warmer krijgt. Eet kleinere porties zodat je metabolisme het minder hard te verduren krijgt. Drink zeker ook genoeg water.

Hou het hoofd koel, en je polsen koeler

Wanneer je lichaamstemperatuur te hoog wordt, probeert je lijf de warmte onder meer te lozen via de bloedvaten rond je huid. Die geven warmte af aan je huid, die op zijn beurt dan weer gekoeld wordt door de temperatuur buiten je lichaam en je zweet.

Om dat proces te versnellen kun je bepaalde plekken op je huid – waar grote bloedvaten dicht onder de huid zitten – meer koelen. Voorbeelden daarvan zijn je hals, je liezen, de onderkant van je voeten en dus ook je polsen. Je lichaam kan op die manier meer warmte kwijt en je gaat minder zweten.

Gebruik genoeg deodorant

Deze klinkt logisch, maar veel mannen spuiten pas een nieuwe lading deodorant op wanneer ze effectief al zweten (en stinken). Deodorant op droge huid werkt zelfs beter, omdat het product zo beter door je poriën wordt opgenomen.

Geen idee wat je moet aandoen? Deze sneakers gaan zweetgeur tegen.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat je minder zweet tijdens deze helse hittegolf
Sluiten