Lesley
Lesley Cars 16 mrt 2019

Dit is de Model Y, de nieuwe Tesla SUV crossover die 56k gaat kosten

Het nieuwe Tesla-model is gepresenteerd: Model Y, een compacte SUV crossover voor ‘de massa’, is een feit. Het is het vierde, officiële model dat de fabrikant op de markt brengt – de Roadster niet meegerekend. De aanduidingen van de vier modellen vormen samen het woord ‘S3XY’, een leuk grapje dat Musk al een tijdje wilde maken.   

Net als Model 3, verschijnt Model Y als een Standard Range, Long Range, Dual-Motor All-Wheel Drive en Performance. Het instapmodel kost 56.000 euro. Voor de Long Range moet je 60.ooo aftikken en het Performance-model gaat voor 69.000 euro over de toonbank. “De Tesla Y heeft de functionaliteit van een SUV, maar rijdt als een sportwagen,” aldus Tesla-oprichter Elon Musk bij de presentatie in Los Angeles.

Tesla verwacht veel van Model Y

Musk heeft zelf hooggespannen verwachtingen van Model Y, in ieder geval wat de verkoopcijfers betreft. Zo zou Model Y beter verkopen dan de Model 3, Model X en Model S samen. In 2018 werden er in de Verenigde Staten alleen al 1,4 miljoen SUV’s verkocht met een prijs van 40.000 tot 90.000 dollar. Amerika is uiteraard niet de enige afzetmarkt, ook in China bestaat er veel belangstelling voor kleine SUV’s.

model y tesla

Het interieur is gelijk aan Model 3

Het interieur van het voertuig zal bijna identiek zijn aan dat in Model 3. Een korte blik op het interieur onthulde dezelfde strakke look, met een 15-inch touchscreen op een bijna leeg dashboard. Model Y krijgt een panoramisch schuifdak en heeft een verrassend grote laadruimte. De optie om een derde rij stoelen in de wagen te plaatsen en zo het aantal zitplaatsen uit te breiden naar zeven stuks zal niet eerder dan in 2021 beschikbaar zijn.

Van vijf naar zeven zitplaatsen voor 3200 euro

De SUV biedt in de standaard uitvoering dus ruimte aan vijf passagiers. De uitbreiding naar zeven zitplaatsen zal 3200 euro gaan kosten. Wil je gebruik maken van de software voor het autonoom rijden, dan zul je 5300 euro extra moeten aftikken, maar je krijgt dan wel een wagen met automatische piloot, autonoom parkeren en de mogelijkheid om de auto op te roepen.

Het verschil tussen beide uitvoeringen is behoorlijk groot. Zo kan de ‘Long Range’-variant 540 kilometer afleggen op een enkele lading. De Performance-versie heeft dan een actieradius van 480 kilometer. Het accelereren gaat in ieder geval wel lekker, in 3.5 seconden zit je al op een snelheid van 100 kilometer per uur.

Vijfde Tesla-auto

De Tesla Model Y is de vijfde auto die Tesla heeft gemaakt en is de tweede ‘betaalbare’ wagen uit de fabriek van Musk. Het grootste nadeel is dat Model Y pas over twee jaar beschikbaar zal zijn in Europa, want eerst is de VS aan de beurt.

Elon Musk legt de patenten van Tesla zomaar voor het rapen

Bron: The Verge

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Dit is de Model Y, de nieuwe Tesla SUV crossover die 56k gaat kosten
Sluiten