Jutta
Jutta Life 15 jan 2019

Money Manners #11: hockeyer Thomas Briels over zijn centen

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‘Spongebob’? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: Red Lions-kapitein en daarmee ook Wereld- en Europees kampioen in het hockey: Thomas Briels. 

In december vond Thomas Briels het nog moeilijk te voorspellen wat de impact van het WK zou zijn, vandaag mag hij zich ook afvragen wat de Europese titel voor het Belgische hockey kan betekenen. Een ding is wel zeker: “In het hockey tref je geen voetbaltaferelen.”

Hoeveel verdiende je met je studentenjob?

“Ik heb nooit echt een studentenjob gehad, maar gaf vanaf mijn zestiende hockeytrainingen en -stages. Vaak moest ik daarna zelf nog gaan trainen. Omdat ik toen al bij de nationale jeugdreeks speelde verdiende ik daar zo’n twintig euro per uur mee. Daar heb ik veel geluk mee gehad, want spelers uit de lagere rangen kregen minder.”

“Vroeger was het nog gebruikelijk dat oudere spelers de jongeren coachten, nu is het schema zo vol dat we er geen tijd meer voor hebben. Dat is jammer voor het niveau. Als ik nu toch nog eens een training geef vraag ik daar zo’n 150 euro per uur voor. Dat is niet heel hard doorgerekend, en toch vind ik het al veel geld. Ik zou me niet goed voelen als ik meer zou vragen.”

Wat was recent je beste aankoop?

“Mijn bed. Tijdens de Olympische Spelen werden we (het nationale hockeyteam red.) gesponsord door beddenbedrijf Auping en kregen we een gratis matras en korting op een boxspring. Ik ben er nog elke avond zo blij mee, een goed bed maakt echt een wereld van verschil.”

View this post on Instagram

Recharged after great holidays! Back on track with @belredlions and @hcoranjerood for a big five months! #worldcup #bhubaneswar #fih #hoofdklasse #hockey

A post shared by Thomas Briels (@thomasbriels17) on

Denk je lang na voor je iets koopt?

“Niet echt, maar ik koop niet veel. Ik ben niet materialistisch en vind het vooral belangrijk dat de dingen waar ik geld aan uitgeef naar behoren werken. Mijn Macbook heb ik gekocht in 2012 en die werkt nog prima, dus die zal ik niet zomaar vervagen.”

Wat vind je te duur voor wat het is?

“Het verbaast me elke keer weer hoe duur een auto is. Niet dat ik het onterecht vind dat het onderhoud, de verzekering en alle andere dingen die er bij komen kijken geld kosten, maar sinds ik niet meer met een auto van de club rij valt het me op. Ik ben veel onderweg en vind het wel belangrijk om een goede, betrouwbare wagen te hebben.”

Wat is je guilty pleasure?

“Ik zou eigenlijk meer moeten koken, maar ga zo graag met vrienden of mijn vriendin op restaurant. En op zo’n moment wil ik echt niet op een euro kijken, doe mij maar een voorgerecht, hoofdgerecht en een goede fles wijn.”

Wat zou je graag eens cadeau krijgen?

“Ik ben tevreden met wat ik heb en vind het ook heel moeilijk als mensen dat aan mij vragen. Mij maak je blij door samen iets te gaan doen: op restaurant, een spa of een citytrip vind ik leuker dan pakweg een trui.”

View this post on Instagram

Amazing welcome by @hockeyindia in Bhubaneswar! Team is ready and can’t wait to start the World Cup tomorrow! #hwc2018 #odisha2018

A post shared by Thomas Briels (@thomasbriels17) on

Wat heb je gekocht met je WK-bonus?

“Die verhuist meteen naar mijn spaarrekening. Mijn mama zou graag een appartement kopen, maar kan dat niet alleen. Tegen volgend jaar hoop ik 30.000 euro te hebben gespaard zodat we het met twee kunnen kopen.”

Wat krijgen de bankzitters?

“Da’s een goede vraag. We hebben nog niet vaak een groot toernooi gewonnen en zijn dat nu aan het uitzoeken. Op de Olympische Spelen in Rio (2016) kreeg elke speler die op het veld had gestaan om de zilveren medaille te veroveren 7500 euro overgemaakt van het Olympisch Comité. De reserve kreeg geen bonus. Toen heeft de hockeyfederatie die mensen ook een bedrag uitgekeerd.”

“Het recente WK heeft het team 100.000 euro opgeleverd en daarover is er afgesproken dat iedereen die mee op het vliegtuig is gestapt naar India mee in die bonus deelt. Er werd ook overwogen om het te verdelen over de hele groep en dat was even moeilijk, maar die wisselt te vaak van samenstelling. Matchpremies – bijvoorbeeld voor de beste speler van de match – gaan wel in de groepspot, die we gebruiken voor dingen als teambuilding. Vorig jaar zijn we zo met het hele team naar de Ardennen gegaan.”

View this post on Instagram

One more because it’s the cup! 🇧🇪🔥❤️ Crazy scenes yesterday!

A post shared by Thomas Briels (@thomasbriels17) on

Hoe is de relatie met je sponsors?

“De meeste spelers hebben een stick-merk waar ze schoenen, kleren en hockeysticks van krijgen. En een kleine som geld: voor een internationale speler is het vier- tot tienduizend euro per jaar. Die sponsors zijn een individueel gegeven en je moet uitkijken naar de merken die bij jou passen en die dezelfde waarden uitdragen.

“Ik klok bij mijn stick-merk af op 4500 euro en heb duidelijk het minst goed onderhandeld over dat contract. Ik ben daar heel slecht in: de relatie met die persoon vind ik veel belangrijker. Als je ergens echt veel geld wilt uithalen moet je mij niet inhuren als onderhandelaar (lacht).”

Hoeveel zouden we betalen voor een sponsored post op sociale media?

“Dat gaat over hele kleine bedragen. Ik sluit sowieso liever contracten af met grotere merken voor een langere tijd. Het is voor hen ook niet zo leuk als je vijftien andere producten aanraadt op je Instagram-paginaLess is more.”

View this post on Instagram

Stay here bro! I ran enough this game! @benny.st1319 😀 #OR #Eindje #3points #osakahockey

A post shared by Thomas Briels (@thomasbriels17) on

Hoeveel verdien je?

“Dat is moeilijk vast te pinnen. Als nationale spelers worden we deels betaald door de Koninklijke Belgische Hockey Bond en deels door Sport Vlaanderen, samen is dat rond de 1500 bruto per maand. Daarnaast heb ik een contract bij mijn club waar ik tussen de tweeënhalf- en drieënhalfduizend euro bruto krijg, maar dan slechts tien maanden. En daar komen nog af en toe trainingen en stages bij, zoals eentje die ik komende zomer geef en waar ik zo’n drie- à vierduizend euro mee verdien.”

“Als je alles samen rekent kun je daar prima van leven en kun je ook iets opzij zetten, maar als je stopt met hockey kun je er niet van gaan rentenieren. Wij zijn geen voetballers hé. Daarom kun je naast die hockey-carrière best nog iets anders opbouwen. Vorig jaar werkte ik bijvoorbeeld een dag per week als podoloog, en in de verre toekomst zou ik dat willen blijven combineren met coachen. Het zou tenslotte zonde zijn om al die ervaring weg te gooien.”

Meer Money Manners?

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Money Manners #11: hockeyer Thomas Briels over zijn centen
Sluiten