Jutta
Jutta Life 12 feb 2019

Money Manners #13: de mannen achter meubelstudio Atelier Piraat

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‚ÄėSpongebob‚Äô? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: Raf Vaerewyck en Pieter Van Snick, beter bekend als designduo Atelier Piraat.¬†

In hun ijskoude atelier-in-wording in Sint-Niklaas ontmoeten we eerst Pieter, die meteen een elektrisch vuurtje opzet. Het mag niet baten, want na een tijdje hebben we toch bevroren vingers. Dat Atelier Piraat – Raf is ondertussen ook gearriveerd – in creatieve oplossingen denkt is duidelijk, want de twee warme kerels houden het vuurtje de rest van het interview dan maar zelf dichter bij onze koude handen.

Waar gaf je als jonge kerel je geld aan uit?

Raf: “Als student ging ik – binnen de mate van het mogelijke –¬†naar optredens en pinten drinken met mijn vrienden. Dat vind ik nog steeds een van de beste manieren om je centen te besteden.”

Pieter: “Dat deed ik ook, maar daarnaast gaf ik mijn geld ook aan oude spullen op¬†rommelmarkten, zoals brommers of meubels. Die bracht ik dan in orde om ze vervolgens terug te verkopen. Ik heb veel gebricoleerd, en er¬†staan nog steeds een paar van die meubels bij ons thuis.”

“Ik kan me daar echt in verliezen: de schat op zolder zoeken en die in orde brengen.¬†Vaak gaat het daarbij om de meerwaarde die je zelf cre√ęert en niet om het geld, dat geeft veel meer voldoening.¬†Zo heb ik onlangs een oude Kawasaki z900 uit 1976 geruild met mijn nonkel, in ruil voor een fles champagne. Die wil ik in ere herstellen, maar dat gebeurt tussen de bedrijven door; we hebben allebei een gezin met drie kinderen.”

View this post on Instagram

A post shared by Pieter Van Snick (@pietervansnick) on

Wat was recent je beste aankoop?

Pieter: “Een vijsmachine, die heeft onmiddellijk rendement verschaft”
Raf:¬†“Mijn snowboard. Het stond nog niet zo lang op mijn verlanglijst maar ik heb het tweedehands op de kop kunnen tikken en er al veel plezier van gehad.”

En je grootste miskoop?

Beiden: “Een schaafmachine, we hebben er ondertussen de verbeterde versie van gekocht. Het is beter om onmiddellijk een goed machine te kopen dan tweeduizend euro minder uit te geven aan een tussenoplossing en gefrustreerd te geraken.”

Pieter: “Ik hecht wel belang aan mijn uiterlijk, maar niet aan uiterlijk vertoon.”

Atelier Piraat is 100% Belgisch, kopen jullie zelf ook vooral Belgisch?

Raf: “Dat gaat mee in de overweging, maar het niet altijd doorslaggevend. Ik koop bij voorkeur lokaal en ambachtelijk, maar wel in de mate van het mogelijke.”

Pieter: “Dat is vaak een budgetgestuurde keuze. Mijn vrouw zegt bijvoorbeeld dat ik te weinig zorg draag voor mijn kleren, dus dan is de duurdere investering van Belgische stuks niet altijd haalbaar.”

Money Manners: Raf Vaerewyck en Pieter Van Snick van Atelier Piraat

Waar kun je geen geld aan uitgeven?

Raf: “Aan exuberant dure dingen. In duur voor degelijkheid geloof ik dan weer wel, want op die spullen kun je rekenen.”

Pieter: “Spullen als horloges en dure auto‚Äôs zeggen me weinig. Ik hecht wel belang aan mijn uiterlijk, maar niet aan uiterlijk vertoon.”

Pieter: “Ook met een beperkt budget geef je beter wat meer geld uit aan √©√©n meubel dat eruit springt.”

Geven jullie zelf veel geld uit aan designmeubels?

Raf: “Wij hebben recent een gerenoveerde Togo-zetel bijeengespaard. Een bijzonder meubelstuk is een verrijking voor je interieur.”

Pieter: “In mijn living staan stukken die ik op mijn zestiende gekocht en hersteld heb voor twaalf euro naast een stoel die honderd keer zo veel gekost heeft. We proberen wel eens per jaar √©√©n stuk te kopen, zodat we een paar klassiekers verzamelen.”

Wat zou elke man in zijn interieur moeten hebben staan?

Raf: “Een keukeneiland. Dat hoeft niet noodzakelijk een kookeiland te zijn, maar een plek waar je samenkomt in de keuken.”

Pieter: “Een degelijke klassieker. Het kost wel wat, maar zoiets behoudt zijn waarde en heeft¬†ook een bepaald karakter. Dat is bepalend in een interieur. Ook met een beperkt budget geef je beter wat meer geld uit aan √©√©n item dat eruit springt, daar ga je ook veel meer plezier aan beleven dan wanneer je een totaalinterieur koopt.”

View this post on Instagram

W1 Installed in showroom Interieur De Mey #W1 #wallunit #shelves #metal #handmadeinbelgium #hib #atelierpiraat #sint-Niklaas

A post shared by PIRAAT (@atelierpiraat) on

Waarvoor spaar je?

Raf: “Een gitaar. (lacht) Ik¬†probeer te sparen maar dat gaat moeilijk met een huis en een zaak. We willen ook veel h√©: op reis, uit eten, op caf√©, op weekend, ‚Ķ ik denk dat we zonder het te beseffen genieten van het leven.”

Pieter: “Mijn verlangen naar iets voelt vaak beter dan het resultaat. Ik kan naar iets toewerken, maar eens het af is valt de magie voor een stuk weg.”

Hoeveel verdien je?

Pieter: “Ons gevoel is vaak dat we een beperkt loon hebben dat net de kosten dekt. We werken vanuit een vennootschap dat we aan het opbouwen zijn en keren onszelf een basisloon van 1500 euro uit, en dan nog wat onkostenvergoeding.”

Raf: “Het gaat ons niet zozeer over de pakdepoenshow.”

Raf: “In verhouding met een gewone bediende moeten we heel hard werken voor hetzelfde geld.”

Hoe belangrijk is geld verdienen bij jullie werk?

Raf: “Het gaat ons niet zozeer over de pakdepoenshow, maar wel over een bepaald comfort, werken zonder jezelf iets te ontzeggen. Het zou tof zijn mocht ik die gitaar morgen kunnen kopen.”

Pieter: “We zijn niet van dat idee vertrokken, maar nu, na vijf jaar, beseffen we dat we meer moeten stilstaan bij centen om te kunnen groeien. We moeten plots heel veel keuzes maken: nemen we extra mensen aan, hoe investeren we in effici√ęntie, …¬†We willen de dingen doen die we nu doen, maar met overzicht en rust. En onrust komt heel vaak uit financi√ęle druk.”

Raf: “Het is een zoektocht voor elke zelfstandige: hoe je een bedrijf op poten zet, naar een doel werkt, een plan van aanpak uitwerkt op allerlei vlakken. Op school word je daar niet op voorbereid. Ons buikgevoel heeft ons al ver gebracht, maar als je echt iets wilt ondernemen moet je te rade gaan bij de mensen die er iets van kennen. Je kunt geen expert in alles zijn, dat geldt voor iedereen. Zo zei een bankdirecteur ons onlangs dat hij nog geen kast in elkaar kan zetten.”

Atelier Piraat

Pieter en Raf maken meubels, hele interieurs en keukenkasten op maat, en brachten met Atelier Piraat onlangs ook een eerste eigen collectie uit. Bekijk ze op de website of loop binnenkort eens langs in hun nieuwe atelier. Als je hun andere projecten bekijkt, belooft het een pareltje te worden Рmét verwarming. 

View this post on Instagram

Vitrine 2 Sep 13.30 / 19.30. #weeswelkom #vredesfeesten2017 #debalonnen

A post shared by PIRAAT (@atelierpiraat) on

Manners Belgi√ę is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Money Manners #13: de mannen achter meubelstudio Atelier Piraat
Sluiten