Jutta
Jutta Life 14 mei 2019

Money Manners #15: Jeroen Peeters, de dokter die bier voorschrijft

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‘Spongebob’? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: Jeroen Peeters alias Dr. Beer, die recent een toffe zaak in speciaalbieren opende. 

Hoeveel verdiende je op je eerste job?

“Mijn eerste job heb ik veertien jaar uitgehouden. Ik was system engineer bij Argenta en ben begonnen met een standaardloon van zo’n 1600 à 1800 euro, om te eindigen rond de 2600 euro.

In augustus ben ik gestopt met die job en zelfstandige in hoofdberoep geworden. De bedoeling was om een bottle shop te openen, dat idee groeide uit tot een bottle shop met café en uiteindelijk is het een café met een bottle shop geworden.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dr. Beer (@realdrbeer) op

Wat was recent je beste aankoop?

“Sowieso mijn glazenwasser. Dat toestel kost achtduizend euro, maar in verhouding is het goedkoper dan personeel aanwerven. Nu kan ik in mijn eentje veel meer mensen bedienen.”

Wat was je grootste miskoop?

“Mijn huis. Toen ik dat kocht was er van Dr. Beer nog geen sprake, als ik toen al had geweten wat ik zou gaan doen had ik mijn centen daarvoor bewaard. Ik had net een stuk grond verkocht en had dus leverage bij de bank, maar dat geld had ik beter meteen in een eigen bedrijf geïnvesteerd, dat zou zeker hebben geholpen bij de opstart.”

Hoe oud was je toen je je eerste vastgoed kocht?

“Negenentwintig. Achteraf bekeken had ik het liever later gekocht, maar ik ben wel blij met mijn huis.”

Hoeveel bedraagt je maandelijks ‘zakgeld’?

“De zaak is net opgestart, dan moet je de buikriem even aanhalen. Het belangrijkste is dat de kosten betaald worden en wat er binnenkomt gaat meteen terug in de zaak. Voor mezelf koop ik momenteel enkel het strikt noodzakelijke.”

“Het duurt gemiddeld drie jaar voor een zaak volledig stabiel draait. Wij zijn nu vier maanden bezig. Dat wil zeggen dat je veel pieken en dalen hebt in de omzet. Je kunt dagen hebben dat het heel druk is, op andere dagen is het net heel rustig. Dat wordt geleidelijk beter, naarmate je een vaste klantenkring opbouwt. Vanaf dan kan je jezelf eens iets meer gunnen.”

Waar geef je te vaak geld aan uit?

“Aan eten. Er zijn zoveel restaurants en ik ga graag op ontdekking. Dat zijn vaak heel kleine, interessante zaakjes waar ze bijvoorbeeld Afrikaans eten serveren. Dat is dan niet duur, maar als je dat regelmatig doet dan telt het wel op.”

In wie investeer je?

“In mijn partner. Ik investeer tijd in onze relatie, omdat dat belangrijk is: een goeie relatie is een sleutel voor een goed leven.”

Hoeveel geef je aan goede doelen?

“Momenteel weinig, we zitten met een strak budget wat uitgaven betreft. In de toekomst wil ik op zoek naar een project waar ik volledig achter sta. Ik zou graag actief een bijdrage leveren aan het groen in België, daar is er zo weinig van. Maar dan wel op lokale schaal, ik vind het belangrijk om te weten wat er met het geld gebeurt.”

Wat vind je te duur voor wat het is?

“Een auto, omdat de waarde al daalt op het moment dat je hem aankoopt. Voor mij is een tweedehandsauto prima en die kies ik puur op functie; voor mij is een grote koffer belangrijk omdat ik zelf bier ga halen bij lokale brouwers. Binnen die marge probeer ik een zo min mogelijk vervuilende auto te kiezen en vervolgens selecteert mijn vriendin op schoonheid. Da’s ook belangrijk.”

Hoeveel heb je geïnvesteerd in de opstart van je zaak?

“De renovatie van het pand en de inrichting hebben samen zo’n veertigduizend euro gekost, daar komen de huur en de vaste kosten tijdens de verbouwingen bij. Dat lijkt een stevig bedrag, maar als je ziet wat we hebben gedaan, dan valt het mee. De bar is heel mooi ingericht.”

“Met uitzondering van de elektriciteit en het schilderen hebben we alles zelf gedaan, met af en toe wat hulp van vrienden. Ook de broer van mijn vriendin is een enorm hulp geweest. Als we externen hadden moeten inhuren dan zouden we misschien sneller open zijn geweest, maar dan had het veel meer gekost. Dat budget was er niet.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sara Notten (@saranotten) op

Hoeveel verdien je?

“Dat je veel verdient als je een eigen zaak hebt is een illusie. In het begin verdien je helemaal niet veel, je moet vooral zien dat je de kosten drukt en dat je kunt overbruggen tot de zaak een vaste waarde is. Dat duurt even. In tussentijd keer je jezelf enkel uit wat nodig is, dat zal niet meer zijn dan 1500 euro. Ik betaal daar mijn huis van af en eten en drinken, that’s it.”

Dr. Beer volgde een opleiding tot biersommelier, een opleiding tot brouwer en heel wat online cursussen over bier. Eerst organiseerde Jeroen (blinde) bierdegustaties. Vervolgens zette hij ook in op foodpairing met bier, begon hij advies te verlenen aan restaurants en speciaalbieren te verkopen via Deliveroo. Ondertussen is Dr. Beer uitgegroeid tot een volwaardig café in Antwerpen, waar craft beers centraal staan. Meer informatie vind je op de Facebookpagina

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Money Manners #15: Jeroen Peeters, de dokter die bier voorschrijft
Sluiten