Fitness en voeding

Money Manners #6: marathonloper Koen Naert over prijzengeld en money marathons

"Moest ik sporten voor het geld, dan had ik wel voor voetbal gekozen"

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‘Spongebob’? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: Europees kampioen marathon Koen Naert. 

Wat heb je gekocht met het geld van je eerste overwinning?

“Dat moet een iPod Shuffle geweest zijn, zo’n klein ding om mee te gaan lopen. Vroeger wilde ik altijd de nieuwste gadgets, maar dat is nu wel geminderd.”

Hoeveel bedraagt het prijzengeld?

“Dat is heel uiteenlopend, op sommige wedstrijden krijg je niets – de meeste eigenlijk. Op het EK in Berlijn heb ik vanuit de organisatie niets ontvangen, terwijl dat de prestatie van mijn carrière is. Maar het opent natuurlijk wel deuren naar sponsors, en mijn marktwaarde is erdoor gestegen.”

Wat was je grootste miskoop?

“Ik heb ooit een tablet gekocht en dat ding misschien één keer gebruikt, ik was er niet tevreden van. Het was zo’n Groupon-deal, geen iPad of Samsung in ieder geval. Sindsdien heb ik nooit een nieuwe gekocht, ik heb toch te weinig tijd om met gadgets bezig te zijn.”

Waarvoor spaar je?

“Wij sparen voor twee dingen. In 2016 hebben we een huis gebouwd. Dat staat er nu, we kunnen er in leven, maar er moet nog vanalles afgewerkt worden. Er moet nog nieuwe verlichting komen, de inboedel is ook nog heel simpel. Het is niet altijd eenvoudig om daar grote bedragen voor aan de kant te zetten.”

“Die Europese titel wil ik letterlijk verzilveren.”

“Daarnaast sparen we om op reis te gaan. We werken allebei heel hard en ik ben vaak in het buitenland voor de sport, dus als we vakantie hebben, willen we een goeie vakantie en daar maken we graag budget voor vrij. Voor ons geen tweesterrenhotel of camping, we willen op reis lekker eten en echt onze batterijen opladen.”

Wanneer mag het geld rollen?

“Altijd. (lacht) Vroeger hadden wij het niet heel breed, met vakantiewerk probeerde ik toch wat geld te verzamelen. Bij mijn vrouw was dat iets anders en ik heb die levenswijze overgenomen: je moet niet altijd zuinig zijn. Als we zin hebben om te gaan eten, dan doen we dat.”

Wat vind je belachelijk duur voor wat het is?

“Slaatjes op restaurant. Als ik vergelijk wat het me thuis kost, dan moeten ze daar toch serieus wat winst op pakken – denk ik. Maar goed, ik werk natuurlijk niet in de horeca.”

Hoe zit je inkomen in elkaar?

“Van de Waalse sportfederatie (Naert loopt voor de Waalse federatie Adeps, omdat hij in Vlaanderen geen contract kreeg) krijg ik maandelijks een wedde op basis van mijn diploma. In het begin was dat 1500 euro, maar met mijn anciënniteit is dat gestegen naar zo’n 1770 euro per maand. Dat is geen heel groot inkomen – toen ik als verpleegkundige werkte, verdiende ik 400 à 500 euro meer per maand – maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik kon blijven investeren in mijn sport.”

“Mensen hebben er geen idee van hoeveel we investeren in onze carrière.”

“Daar komen nog wedstrijdinkomsten bij, zoals startgelden, maar daar heb ik weinig zicht op. En als je dan alles in rekening brengt, van stages, voeding en zelfs hele kleine dingen zoals de elektriciteitsrekening omdat de wasmachine constant vol sportkleren zit, dan blijft daar weinig van over.”

Hoeveel startgeld ontvangt een marathonloper van jouw niveau?

“Dat zijn geen hoge bedragen: soms gaat het over vijftig euro, soms over 400 euro. Wij marathonlopers lopen weinig wedstrijden, we moeten dus proberen om af en toe wat startgeld te krijgen. Maar als je geen echte grote prestatie hebt geleverd valt dat nogal tegen. Dankzij mijn Europese titel zal mijn marktwaarde wel stijgen, maar het blijft atletiek, we komen niet aan de bedragen van pakweg veldrijders.”

“Je wilt natuurlijk wel vergoed worden naar je prestaties.”

“Het hoogste bedrag dat ik al kreeg was voor mijn deelname aan de New York City Marathon. Dat was bruto tienduizend dollar. Maar daar gaat 15% naar mijn manager, en van de overblijvende 85% moet de helft nog naar de belastingen. Op het einde van de rit schiet daar netto niet veel meer van over.”

Sport je voor het geld?

“Moest ik sporten voor het geld, had ik allang voor een andere sport gekozen. Ik kies de wedstrijden die passen in mijn schema, en dan is het aan mijn management om te regelen dat ik daar toch minstens uit de kosten kom. Wanneer mijn deel gestort wordt zie ik wel over hoeveel het gaat.”

“Los daarvan is het wel fijn dat ik mijn boterham kan verdienen met mijn sport en na mijn Europese titel gaan we zeker kunnen sparen. Ik heb altijd gezegd: ik wil mijn sport professioneel uitoefenen, als mijn gezin daar geen boterham minder voor moet eten.”

“Je wilt natuurlijk wel vergoed worden naar je prestaties. Als een wedstrijdorganisator me nu evenveel zou willen vergoeden als voor mijn Europese titel, dan zou ik niet content zijn. Ik loop niet voor het geld, maar nu ik die Europese titel heb wil ik die op de een of andere manier wel verzilveren.”

En terecht! Meer weten over Koen? Tijdens het gloednieuwe sportevenement WILL kun je hem en heel wat andere topsporters ontmoeten en ideeën opdoen om je eigen sportieve prestaties te verbeteren. Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober in Kortrijk Xpo.

16-10-2018 - Jutta