Ciara
Ciara Life 6 nov 2018

Money Manners #7: Erik Goossens over vleugelpiano’s en statussymbolen

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‘Spongebob’? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: acteur, muzikant en creatief ondernemer Erik Goossens. 

Waar heb je vroeger te veel geld aan verspild?

“Aan niets eigenlijk. Van jongs af aan begreep ik de waarde van geld al goed.”

Wanneer mag het geld rollen?

“Als het er is – daar dient het per slot van rekening voor. Toch ben ik niet materialistisch ingesteld, dus ik besteed mijn centen liever aan ervaringen zoals een lekker restaurantbezoek dan aan horloges of dure auto’s.”

Wat is je guilty pleasure?

“Goed gaan eten. Ik kan ook echt genieten van een goede fles wijn – maar ik zou niet zomaar de duurste wijn van de kaart kiezen.”

“Geld mag nooit een doel zijn.”

Waar kan je geen geld aan uitgeven?

“Aan merkkledij – eigenlijk aan alles wat met statussymbolen te maken heeft. Voor ervaringen zoals reizen wil ik dan weer wel betalen, maar ook dan zou ik geen geld uitgeven aan een first class-ticket.”

Waar droomde je als kind al van?

“Van een vleugelpiano. Mijn grootvader had een pianozaak en ik vond dat geweldig. Het eerste wat ik kocht toen ik alleen ben gaan wonen, was een vleugelpiano. Op dit moment spaar ik niet echt voor iets specifiek, maar indien ik toch iets moet kiezen, dan zou het een nieuwe vleugelpiano zijn. En dan hou ik natuurlijk wel rekening met het merk.”

Maakt geld gelukkig?

“Ik ken weinig mensen die door veel geld te hebben, gelukkiger zijn. Geld kan een middel zijn om geluk op te bouwen maar mag nooit een doel zijn.”

“Ik keer mezelf een beperkt loon uit en blijf investeren in mijn bedrijf.”

Hoe hou je je eigen bedrijf gezond?

“Vrijheid is voor mij het hoogste goed, niemand kan mij dwingen om iets te doen. Als gewone werknemer zou ik misschien niet goed kunnen functioneren. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om je goed te informeren en je te laten bijstaan door experts ter zake. Mijn vak is creatief, ik heb daarom iemand anders aangesteld als CEO van Boxs, en die tikt me op de vingers als dat nodig is. Ik heb iemand nodig die me af en toe een spiegel voorhoudt.”

Hoeveel verdien je?

“Ik keer mezelf een beperkt loon uit van ongeveer 1500 euro per maand. We zijn een klein bedrijf en ik kies er bewust voor om de winst weer in het bedrijf te investeren.”

Wat zou je doen als je de lotto zou winnen?

“Ik zou verder investeren in Boxs, en in de vzw Start To Play Music. Met dat project willen we kinderen stimuleren en steunen om meer muziek te spelen. Ik geloof sterk in de positieve impact van muziek op het brein en in haar maatschappelijke relevantie.”

“Daarnaast zou ik investeren in creatieve projecten zoals langspeelfilms en muziekalbums. En ik zou misschien wel een boek willen schrijven … “

Wat raad je jonge mensen aan?

“Investeer in projecten waar je met je volle hart in gelooft en doe iets wat je graag doet. Daar ben je meestal ook het beste in.”

Money Manners #2: Dirk Cassiers over (vooral niet) zuinig zijn

Reageer op artikel:
Money Manners #7: Erik Goossens over vleugelpiano’s en statussymbolen
Sluiten