Life

Money Manners #8: Frederik Vercammen over Japanse messen en minitijgers

"Vastgoed is een uitdaging"

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‘Spongebob’? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: Frederik Vercammen, die samen met zijn vrouw Frances het Antwerpse lunchrestaurant Hümm opstartte. Binnenkort komt er een tweede zaak met wijnbar bij. 

Wat was recent je beste aankoop?

“Mijn sous-vide precision cooker. We hebben een hele kleine keuken en de precision cooker maakt het mogelijk om voedsel in vacuümzakken traag te laten garen in om het even welk warmwaterbad. Vroeger was dat onbetaalbaar voor starters, maar dit toestel van Anova kostte zo’n 150 euro.”

“90% van mijn ‘zakgeld’ gaat naar eten en drinken.”

Wat is het duurste gadget dat je ooit kocht?

“Ik heb fotografie gestudeerd in het middelbaar en heb uiteraard een camera gekocht, de Fujifilm X-T2. Die heeft zo’n 2500 euro gekost. Als ik iets wil kopen ga ik alle gelijkaardige producten vergelijken, lees ik veel reviews en vraag ik ook naar de ervaringen van mensen die er mee werken. In dit geval had ik foto’s gezien van iemand die met dit toestel werkte en dat heeft me overtuigd.”

Geef je veel geld uit aan uit eten gaan?

“Ja, 90% van mijn ‘zakgeld’ gaat naar eten en drinken. Ik probeer altijd iets nieuws te zoeken, geen sterrenrestaurants maar zaakjes waar ze bijvoorbeeld goeie natuurwijnen hebben. Er is geen enkel restaurant waar ik vaker heen ga dan naar een ander, ik wil altijd iets anders ontdekken.”

“Vastgoed is een uitdaging, je kunt er mee bezig zijn.”

Wat is te duur voor wat het is?

“Aan kleren geef ik geen geld uit, soms tot frustratie van mijn vriendin. Mijn garderobe is niet dynamisch, vrij onbestaand zelfs: ik gebruik drie schapjes van onze kleerkast die twee muren beslaat. Ik vind kleding gewoon niet zo belangrijk. Met het geld dat ik heb kan ik sowieso weinig kopen van wat ik écht wil.”

Wat zou je kopen als geld er niet toe deed?

“Huizen. Vastgoed is een uitdaging, je kunt er mee bezig zijn, een krot kopen en er iets fantastisch van maken. Ik hou van dingen die bewerking nodig hebben. Een auto is klaar als je die koopt, daar is geen uitdaging aan.”

“Iets anders zouden muziekinstrumenten zijn. Ik speel piano, gitaar en drums en zoals iedereen weet zijn de goede merken verschrikkelijk duur, terwijl er zoveel stijlen zijn. Je kunt daar oneindig veel geld aan uitgeven.”

Wat staat er op je wishlist voor kerst?

“Een kat. Ik heb al zo lang geen eigen huisdier gehad. Nu hebben we een huis gekocht en verbouwd en ben ik klaar om er een dier bij te hebben. Een kat dus, want voor een hond heb ik geen tijd en dat zit er de komende twintig jaar niet in.”

“Qua looks wilde ik graag een Bengaal, omdat dat echt minitijgers zijn. Maar die hebben veel ruimte nodig en zijn niet zo aanhankelijk. Daarom wil ik ze ook niet en zou ik eerder opteren voor een Birmaan of een Britse Korthaar.”

“We zijn erin geslaagd om winst te maken in ons eerste boekjaar.”

Waar zou elke hobbykok in moeten investeren?

“De precision cooker en een deftig mes. Een kwalitatief mes kopen is één ding, maar je moet er ook regelmatig mee bezig zijn om het te slijpen. Vanaf 140 euro heb je wel een deftig mes en dan moet je er zorg voor dragen; je moet het regelmatig slijpen om het vlijmscherp te houden.”

“Ik ben linkshandig, da’s heel nadelig voor Japanse messen, want die snijden maar langs één kant. Als ik een Japans mes wil kopen moet ik het dubbele betalen, omdat het langs de andere kant geslepen moet worden.”

Wat kost dat, een zaak openen? 

“Daar kun je heel moeilijk een bedrag op plakken, alles hangt af van je concept. Je kunt met een heel laag budget ook iets doen, maar hebt toch minstens 40.000 euro nodig om te starten, en dan heb je nog geen zaak met een keuken.”

Sinds wanneer is je zaak rendabel?

“We zijn erin geslaagd om winst te maken in ons eerste boekjaar; dat vond de bank ook nodig om een tweede zaak te kunnen openen. Ons concept is direct aangeslagen en we hebben dat kunnen aanhouden. We zijn nu net een jaar bezig en we merken een heel stabiele omzet.”

Wat verdien je? 

“Mijn vrouw heeft nog een voltijdse job in het onderwijs, zij haalt geen loon uit de zaak. Ik keer mezelf 1500 euro uit. De reden daarvoor is dat ik momenteel niet meer nodig heb. Ik werk 75 à 80 uur per week en heb geen tijd om geld uit te geven. Dat onze zaak sinds het eerste jaar rendabel is, is omdat wij onszelf er niet mee willen verrijken.”

Hümm

Kronenburgstraat 90
2000 Antwerpen

20-11-2018 - Jutta