Jutta
Jutta Life 4 dec 2018

Money Manners #9: Thomas Op de Beeck, de wielrenner die kleermaker werd

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‘Spongebob’? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: ooit wielrenner, nu kleermaker Thomas Op de Beeck (28). 

Wat kocht je met je eerste loon?

“Als wielrenner kocht ik vooral fietsmateriaal, ik was echt een maniak op dat vlak. Een jaar of vier geleden wilde ik het als hobby proberen en heb ik opnieuw een volledige uitrusting gekocht. Na dertig kilometer ben ik teruggedraaid, ‘fietsen om te fietsen’, dat hoeft voor mij niet. Al die spullen heb ik opnieuw verkocht.”

Wat was je grootste miskoop?

“Ik denk over alles altijd heel goed na en heb nog niet veel miskopen gedaan. Misschien is er wel een paar schoenen waar ik achteraf spijt van had, maar verder dan dat gaat het niet.”

Gat in de hand of zuinig?

“Vroeger gaf ik alles dat ik verdiende uit. Dat is een jaar of vijf zes geleden veranderd, toen ik mijn eerste appartement gekocht heb. Het is niet dat ik nu echt zuinig leef, maar ik denk over al mijn aankopen goed na.”

“Ik knip mijn eigen haar en maak mijn eigen kleren.”

Wanneer mag het geld rollen?

“Op vakantie, dan wil ik even alles aan de kant te schuiven. Verder werk ik veel, dus heb ik weinig tijd om geld uit te geven.”

Waar gaat je ‘zakgeld’ aan op?

“Aan kledij en aan uitgaan. We gaan elk weekend uit eten en op stap, maar het wordt zelden buitensporig.”

“Op mijn vijftigste wil ik kunnen terugkijken op mijn verwezenlijkingen. Dat daar nu opofferingen tegenover staan is logisch.”

Koop je veel cadeaus voor je vriendin?

“Veel te weinig. (lacht)

Wat was het duurste pak dat je zelf ooit kocht?

“Sinds ik zelfstandige ben draag ik enkel nog kleren van mijn eigen merk, Tod-B. De pakken die ik voor mezelf maak zijn allemaal van een net iets hogere standaard, dat zijn de pakken die klanten niet zo vaak kopen.”

“Ik neem het heft graag in eigen handen. Ik heb heel de winkel zelf geschilderd, ik knip al vijftien jaar mijn eigen haar en maak mijn eigen kleren.”

Waar moeten mensen meer geld aan uitgeven?

“Iedereen moet dat voor zichzelf invullen, maar ik vind persoonlijk dat er te weinig waarde wordt gehecht aan kwaliteit. Je geeft beter vijfhonderd euro aan een paar schoenen dat lang meegaat dan honderd aan een paar dat zo verslijt. Dat geldt voor alles.”

Waarvoor spaar je?

“Mijn vriendin en ik hebben net een tweede huis gekocht. Ons eerste appartement verhuren we nu, en op termijn wil ik nog eigendommen bijkopen. Je betaalt daar nu de tol voor, maar ik wil op mijn vijftigste of zestigste kunnen terugkijken op de dingen die ik verwezenlijkt hebt en dat kan alleen door er nu volledig voor te gaan.”

“Ik had altijd een beeld waar ik zou staan als ik 28 was en ik heb al veel bereikt, maar niet precies wat ik als jonge kerel dacht. Zo was ik er bijvoorbeeld zeker van dat ik jong vader zou worden, maar nu voel ik me daar nog steeds niet klaar voor.”

Hoeveel verdien je?

“Ik keer mezelf 1500 euro netto uit. Da’s heel weinig in verhouding met de uren die je daarvoor moet kloppen, maar ik geloof in mijn zaak en wil er zoveel mogelijk in investeren zodat ik daar later de vruchten van kan plukken. Heel veel mensen denken dat je meteen poen schept als je een zaak start, maar dat beeld klopt niet. Let op, het is wel degelijk mijn doel om ooit een dikke pree op te strijken, maar als je ergens in gelooft moet je je best doen en de rekening pas zoveel jaar later maken.”

Tot het zover is runt Thomas zijn beide zaken in zijn eentje. Dit jaar zal Tod-B in totaal 1200 pakken, hemden en broeken afleveren, waaronder het trouwkostuum van niemand minder dan Wout Van Aert.

View this post on Instagram

Love is that condition in which the happiness of another person is essential to your own

A post shared by Wout van Aert (@woutvanaert) on

Money Manners #3: blogger Dennis Van Peel over geld verdienen op Instagram

Reageer op artikel:
Money Manners #9: Thomas Op de Beeck, de wielrenner die kleermaker werd
Sluiten