Jutta
Jutta Life 5 mrt 2019

Money Manners #14: Jonas Mallisse, de man achter food-app Too Good To Go

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‘Spongebob’? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: Jonas Mallisse, die de food-app Too Good To Go lanceerde in België. 

Wat was je eerste job?

“Toen ik net van de schoolbanken kwam was ik op zoek naar een job waarbij ik heel veel kon leren, zelfstandig kon werken en snel geld kon verdienen omdat ik de wijde wereld wou intrekken. Vertegenwoordiger worden leek me de perfecte optie.”

“Ik ben gestopt met spullen kopen omdat ze goedkoop zijn.”

Welke kinderdroom is er uitgekomen?

“Ik heb een Honda CB 550 uit 1974, da’s mijn sjoeke. En tegelijkertijd voel ik me daar af en toe wat schuldig over omdat ik toch zoveel mogelijk met het openbaar vervoer probeer te reizen. Wanneer dat enigszins mogelijk is neem ik de bus of trein, die motor zie ik vooral als hobby.”

Wat was je grootste miskoop?

“Alles dat ik koop en achteraf niet écht nodig blijk te hebben vind ik een miskoop. Sinds een jaar of twee probeer ik zo minimalistisch mogelijk te leven en ik stel me bij alles wat ik koop ook  de vraag of ik het a) echt nodig heb en b) of ik er echt blij van ga worden. Ik ben gestopt met spullen kopen omdat ze goedkoop zijn.”

Waar geef je het meeste geld aan uit?

“Aan ervaringen in plaats van aan materiële zaken. Ik kan ongelofelijk genieten van lekker gaan eten en geef ook graag geld aan activiteiten die me blij maken. Klimmen of duiken bijvoorbeeld, of reizen.”

“Daarnaast geef ik ook best veel geld aan kleren. Niet omdat ik veel kleren heb, maar omdat de kleren die ik koop allemaal ethisch geproduceerd en duurzaam zijn. Dat maakt ze iets duurder, maar ik kan ze met gemak drie vier jaar dragen.”

Wat was recent je beste aankoop?

“Mijn rugzak van Wandrd. Als ik die bijheb ben ik overal op voorbereid, alles past erin. Hij is heel stevig en niet goedkoop, maar zal een heel aantal jaren meegaan.”

“Als ik volgende maand een leuk idee bedenk is het fijn om dat meteen te kunnen testen.”

Hoeveel geld geef je wekelijks uit aan eten?

“En als ik eten koop probeer ik voornamelijk verpakkingsvrij en biologisch te kopen dus dat is ietsje duurder dan in een gewone supermarkt. Daar een bedrag op plakken is moeilijk, maar het zal wel rond de rond de vijftig à zeventig euro liggen. Daarnaast probeer ik elke week op restaurant te gaan en red ik ook regelmatig een maaltijd via de Too Good To Go-app.”

View this post on Instagram

Hi community ? Our 2019 goal to save 1 million meals is quite ambitious… we know! But happy to announce that we're on track ?

A post shared by Too Good To Go (@toogoodtogo.be) on

Wat vind je te duur?

“Het openbaar vervoer. Zelf probeer ik dit jaar niet te vliegen en binnenkort trek ik naar Berlijn. Dat kost me tweehonderd euro om met de trein te gaan, terwijl je voor 34 euro al een vliegticket heen en terug hebt. Voor mensen die het minder breed hebben is dat niet altijd evident.”

“Omgekeerd vind ik dat veel zaken veel te goedkoop zijn. Voor kledij en voeding betalen we bijvoorbeeld niet de correcte prijs. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit te laag is en dat er niet duurzaam geshopt wordt. Zo kopen mensen tien T-shirts per jaar – of misschien zelfs per maand – omdat het zo goedkoop is. Maar zo’n T-shirt gaat nog geen jaar mee.”

“Besparingen doen we niet uit financiële noodzaak, maar om dat geld aan leukere dingen te kunnen geven.”

Hoeveel geld geef je aan liefdadigheid?

“Ik steun vier goede doelen voor in totaal zeventig euro per maand. Dat zijn WWF, Amnesty International, Plan België en Samugam, waar ik zelf ook vrijwilligerswerk doe.”

Waarvoor spaar je?

“Ik heb twee verschillende spaarrekeningen. De ene is bestemd voor reizen, de andere voor alle projecten die ik wil opzetten. Dat kan van alles zijn. Als ik volgende maand met een leuk idee op de proppen kom is het heel fijn om meteen te kunnen testen zonder te moeten besparen op het dagelijkse leven.”

Waarop bespaar je in je bedrijf?

“We proberen zo weinig mogelijk nutteloos kantoormateriaal te kopen. Ik heb zelf in die sector gewerkt en gezien hoeveel brol er gekocht wordt. Niet iedereen heeft een eigen schaar of nietjesmachine bij Too Good To Go. Daarnaast vermijden we zoveel mogelijk onnodig transport en boeken we een Airbnb of hostel in plaats van een hotel als we op verplaatsing zijn. Die besparingen doen we niet uit financiële noodzaak, maar om dat geld aan leukere dingen te kunnen geven.”

View this post on Instagram

You find it difficult to talk about food waste ? ? Trust us, you're not the only one… . . #toogoodtogo #foodwastewarrior #savefood #savetheplanet #savemoney #antifoodwaste #food #sustainable #lifestyle #taboe

A post shared by Too Good To Go (@toogoodtogo.be) on

Wat zijn je tips om duurzamer te leven?

  • “Koop geen dingen omdat ze goedkoop zijn of neem niks zomaar aan omdat het gratis is. Als je ergens niet écht gelukkig van wordt, kun je het beter niet kopen.”
  • “Check de herkomst, het verhaal achter het product. Voor kleren kun je dat doen met de app Good On You. Een goedkoop paar schoenen dat jij koopt gaat altijd ten koste van iemand anders, die bijvoorbeeld niet correct verloond wordt. En dat geldt ook voor voeding.”

Het is nog ver weg, maar hoe zie je je pensioen?

“Ik vind het concept van een pensioen achterhaald. Op het moment dat je al zoveel hebt meegemaakt en zoveel kwaliteiten en ervaring hebt opgedaan zou je stoppen. Ik vind het net leuk om mijn pensioen beetje bij beetje op te nemen, een tijdje 4/5 te werken of tien jaar knallen en er dan even tussenuit knijpen. Als ik werk voor iets dat ik leuk vind wil ik gerust tot mijn tachtigste actief blijven.”

Wat is Too Good To GoEen app voor Android en iOS om voedselverspilling tegen te gaan. Je redt maaltijden bij restaurants, traiteurs, supermarkten enzovoort en smult zelf tegen een veel lagere prijs van eten dat anders wordt weggegooid. 

Reageer op artikel:
Money Manners #14: Jonas Mallisse, de man achter food-app Too Good To Go
Sluiten