Paulien Hermans
Paulien Hermans Life 29 jan 2019

Money Manners #: Tommaso Bordoni over kastelen, violen en het belang van goed maatwerk

Gat in de hand zoals Jay Gatsby of eerder zuinig zoals Eugene Krabs uit ‘Spongebob’? In Money Manners vragen we interessante mensen naar hun relatie met geld. Vandaag: Jonge ondernemer en maatpakkenconnoisseur Tommaso Bordoni.

Wat was je eerste studentenjob, en hoeveel verdiende je toen?

“Dat was een vakantiejob in het ziekenhuis van Gasthuisberg, in het magazijn van de apotheek. Ik moest de juiste medicatie verzamelen en in bakjes doen. Daar verdiende ik zo’n 470 euro per week mee.”

Is er iets waar je als kind al van droomde, dat je nu hebt kunnen kopen?

“Er zijn veel dingen waar ik als kind van droomde, waar ik nu nog steeds van droom en die ik nog steeds niet heb kunnen kopen. Ik wil heel graag een kasteel, maar daar ben ik nog heel ver van verwijderd. Bordoni VP bestaat nog maar een kleine twee jaar, dus het is nog wel even wachten op dat kasteel.”

View this post on Instagram

A post shared by ⚜️ B O R D O N I – V . P. ⚜️ (@bordoni.v.p) on

Spaar je voor iets specifieks?

“Ik spaar eigenlijk voor niks. Ik leef veel soberder dan de meeste mensen verwachten, al het geld dat nu binnenkomt door de verkoop wordt onmiddellijk terug in de zaak gestoken. Het belangrijkste is dat de zaak goed draait en dat ze stabiel wordt.”

“Voor mijn verjaardag ben ik met Jordan Belfort gaan eten in L.A. Dat was surreëel.”

Wat is je grootste miskoop ooit?

“Ik heb door een Bulgaars bedrijf een 3D-configurator laten bouwen waarmee klanten online een kostuum kon samenstellen. Dat programma kostte tien- à vijftienduizend euro, dat was de goedkoopste optie op de markt. Helaas heb ik betaald voor ik heb product kreeg: het functioneerde niet naar behoren en van dat Bulgaarse bedrijf heb ik nooit meer iets gehoord.”

Je verkoopt ook Cuvée Carbon. Is dat iets waar je zelf geld aan zou geven?

“De goedkoopste fles kost 220 euro, daar trek ik niet elke week een fles van open. Toch zijn er mensen die dat bestellen voor alledaags gebruikt. Er is bijvoorbeeld een jonge gast die wel geregeld een karton afneemt. Waar anderen een flesje Moët opentrekken, drinkt hij bij zijn olijfjes ’s avonds Cuvée Carbon.”

Je hebt samengewerkt met de meest bekende ‘geldwolf’ van Amerika, Jordan Belfort. Hoe ging dat in zijn werk?

“Ik wilde zelf heel graag met hem samenwerken en heb hem dan maar een bericht gestuurd op LinkedIn, met de vraag of ik – bij wijze van promostunt – een pak voor hem mocht maken. En dat mocht! Hij heeft er uiteindelijk zelfs vier gekocht.”

“Toen ik de pakken afleverde was ik toevallig net jarig en zijn we samen gaan eten. Die eerste ontmoeting was wel surreëel: ik had ‘The Wolf of Wall Street’ vijf keer gezien en dan zit je plots bij hem in de woonkamer. We gaan binnenkort trouwens samen een collectie uitbrengen, wat een enorme eer is want hij werkt normaliter niet met andere merken samen.”

“Ik deed geld op aan allerlei domme dingen, een viool bijvoorbeeld.”

Ooit was je dakloos, nu heb je een eigen zaak. Hoe start je zoiets op?

“Het klopt dat ik ooit dakloos ben geweest, maar dat is al lang geleden. Pas negen jaar na die periode ben ik maatpakken beginnen verkopen. In tussentijd werkte ik als salesmanager voor verschillende bedrijven.”

“Deze zaak heb ik in mijn eentje opgezet, maar ik kon niet goed met geld om. Als ik 5000 euro verdiende gaf ik dat meteen weer uit. Dat heeft geduurd tot mijn vennoten er zijn bijgekomen, dat was een hele belangrijke zet. Ik ben goed in sales en communicatie, zij hebben jarenlange ervaring en beheren de financiën. Sinds zij erbij zijn is ook de naam veranderd naar ‘Bordoni VP.’ Hun namen zijn afgekort, want en maatpak van Bordoni-Vertommen-Perneel klinkt niet zo geweldig.” (lacht)

View this post on Instagram

A well tailored suit is to women what lingerie is to men • • #suitandtie #luxurysuits #luxurylifestyle

A post shared by ⚜️ B O R D O N I – V . P. ⚜️ (@bordoni.v.p) on

Wat kocht je van je eerste loon?

“Dat herinner ik me niet meer precies, maar ik deed mijn geld wel op aan allerlei domme dingen. Ik heb bijvoorbeeld ooit online een viool besteld. Als decoratiestuk, want ik speel niet eens viool. Dat is dus waar mijn vennoten me nu voor behoeden.”

Wat is het duurste maatpak dat je tot nu toe verkocht hebt?

“We zijn spotgoedkoop. Duurste dat je kan krijgen is 1200 euro. Voor dat geld komen we dus drie keer langs. en kan je alle extra’s krijgen die je wil: geheime zakken, borduursels in kraag of mouw, extra knopen, … De prijs hangt enkel af van de stof die je kiest. Hou ik er dan zelf nog iets aan over? Eigenlijk is het ‘Bordoni VZW’ (grappend). We hebben niet te klagen over marges. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de maatpakken van Savile Row, die gebruiken soms dezelfde stoffen als wij, maar die maatpakken kosten wel 5000 euro. Wij willen het hogere niveau van maatwerk bereikbaar maken voor iedereen.”

Zijn er ondernemers naar wie je op kijkt?

“Ik kijk enorm op naar Elon Musk, daar zou ik heel graag eens een maatpak voor maken. Ik heb ook al eens de kans gehad om met hem te skypen, dus misschien in de toekomst. Ook Barack Obama vind ik een toffe pé, die zou ik ook graag kleden.”

Op je website staan een aantal gentleman rules. Welke regels moeten mannen hanteren in hun omgang met geld?

“Denk na voor je iets koopt of ergens in investeert, vraag je af of het zin heeft. Daar ben ik zelf overigens niet zo goed in. En ook: investeer in sociale media en marketing, dat gaat je klanten opleveren. LinkedIn, Instagram, Facebook, … daar komt ook het grootste deel van ons cliënteel uit voort. Zorg er tenslotte voor dat je altijd genoeg opzij zet, zodat je gedekt bent als er iets misloopt.”

Hoeveel verdien je?

“Ik keer mezelf 1800 euro per maand uit.”

Zelf zin in een praatje met Tommaso Bordoni? Hij komt zijn pakken zelf opmeten bij jou thuis, en je stelt ze nog helemaal zelf samen ook.

Money Manners #1: acteur Mathijs Scheepers over zijn geld

Reageer op artikel:
Money Manners #: Tommaso Bordoni over kastelen, violen en het belang van goed maatwerk
Sluiten