Entertainment

Straatkunstenaars eren Marvel-brein Stan Lee met gigantische muurtekening

De tekenaar wordt getekend

Op 12 november 2018 overleed Stan Lee, de legendarische schrijver en stripauteur. Die roem had hij vooral te danken aan de superhelden (en hun vijanden) die hij bedacht voor Marvel Comics. Zijn dood bracht heel wat teweeg en om hem te eren maakten kunstenaars in Los Angeles een prachtige muurtekening van zijn geesteskinderen.

Wie was Stan Lee?

Stan Lee werd als Stanley Martin Lieber in 1922 geboren in Manhattan. De eerste strip waar hij aan meewerkte was ‘Captain America Foils the Traitor’s Revenge’, die in mei 1941 uitkwam voor Timely Comics. Het was toen dat hij voor het eerst de naam Stan Lee gebruikte.

In 1942 begon zijn legerdienst, waar hij ook tal van cartoons, instructies en handleidingen schreef. Daarna ging hij voor Marvel Comics werken, toen nog een kleine uitgeverij. In de jaren ’50 kenden superhelden een revival en ging Stan Lee zich vooral hiermee bezighouden.

Stan Lee besloot superhelden menselijker te maken door hen menselijke eigenschappen toe te kennen. Bovendien gaf hij zijn superhelden ook een educatief kantje door hen een uitgebreide vocabulaire mee te geven en zo spelenderwijs de woordenschat van zijn lezers te ontwikkelen.

De muurtekening van SOPITAGVNG in Los Angeles

In de jaren die volgden werd hij hét gezicht van Marvel Comics en werkte hij aan zowat alle bekende superhelden uit de Marvel-stal. Vijf kunstenaars (Levi Ponce, Tetriswai, Mike Rivera, Red Ortiz and boomallday, werkend onder de naam SOPITAGVNG) uit Los Angeles gingen aan de slag met die helden en verwerkten ze in een gigantische muurtekening.

stan lee, mural, street-art, marvel, kunst

De muurtekening van EJEK in Glasgow

Een andere muurtekening verscheen in de Schotse stad Glasgow. De Schotse graffiti-kunstenaar EJEK zei zelf tegen My Modern Net: “Ik ben al dertig jaar fan van Stan Lee en ik heb een stripboekenwinkel gerund. Een eerbetoon leek me wel op zijn plaats.”

stan-lee-mural-art-ejek

Stan Lee had ook een rolletje in elke Marvel-film. Hier vind je zijn vijf leukste cameo’s.

Bron: Froot

02-01-2019 - Lesley