Surinde
Surinde Health 8 sep 2019

Alleen maar voordelen? Nee hoor, dit zijn vijf nadelen van fitness

We weten allemaal dat beweging goed is voor je fysieke en mentale gezondheid. Hoewel fitnessen en een gezonde levensstijl populairder lijken dan ooit, zijn er ook nadelen aan. 

Blessures

Het meest voor de hand liggende nadeel is het feit dat fitnessen de kans op blessures verhoogt. Hoewel we allemaal als een pro de fitness binnenwandelen, is het correct uitvoeren van een oefening best lastig. Een verkeerde beweging kan voor flink wat pijn zorgen. Een langdurige foute aanpak kan zelfs chronische, negatieve gevolgen hebben.

Altijd ontevreden over je fitnessresultaten

Hoe hard je ook traint en op je voeding let, je lichaam neemt nooit de vorm aan waar je zo hard voor werkt. Het kan altijd groter of beter. Kritisch zijn is essentieel om doelen te bereiken, maar een constant gevoel van ontevredenheid doet niets voor je zelfbeeld.

Je kunt niet genieten van (ongezond) eten

Vanaf het moment dat je serieus aan de slag gaat, is genieten van calorierijk maaltijden verleden tijd. Op cheat day kun je nog eens een keer goed losgaan, maar kan je echt nog genieten van die cheats zónder schuldgevoel? En als je een avondje op café gaat, kun je dan nog ongegeneerd genieten of komt je innerlijk fitnesscoach na het vierde pintje naar boven? Bewustzijn is goed, maar kan soms heel irritant zijn. Net als het schuldgevoel, als je de teugels toch hebt laten vieren.

Relaties veranderen

Het klinkt als iets dat verwaarloosbaar is, maar de relatie met je partner, familie of vrienden wordt wel degelijk anders zodra jij besluit om je levensstijl om te gooien. En daar kan niet iedereen makkelijk mee omgaan. Een romantisch avondje op de bank met jullie favoriete brownies? Ain’t gonna happen. Bier met shoarma op een verloren zaterdagavond? Nope. Barbecue op zondagavond? Dat wordt een salade voor jou. De sociale druk kan best groot zijn, net als  het verlangen om de rem los te laten.

Balans

In het echte leven zijn er maar weinig mannen voor wie het kweken van een sixpack is weggelegd. Lekker sporten en gezond eten is goed voor alles, net als ongegeneerd genieten van die sappige hamburger met frieten. Balans is de sleutel naar succes.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Alleen maar voordelen? Nee hoor, dit zijn vijf nadelen van fitness
Sluiten